Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Könyv, lemez és egy kórusmű is készül Janikovszky Éva születésének 95. évfordulójára

Könyv, lemez és egy kórusmű is készül Janikovszky Éva születésének 95. évfordulójára

Április 23-án lenne 95 éves Janikovszky Éva (1926-2003) Kossuth- és József Attila-díjas író. Az évforduló alkalmából számos irodalmi és művészeti projekt valósul meg – közölte a Móra Kiadó. 

- hirdetés -

Az évfordulóhoz kapcsolódva Poket zsebkönyvként jelent meg az Égigérű fű című kötet, valamint új kiadást kapott a szerző 1938 és 1944 között írt fiatalkori naplója is.

- hirdetés -

Janikovszky Éva születésnapja alkalmából a budapesti 6szín online előadás formájában műsorára tűzi április 23-25. között Az úgy volt, és A lemez két oldala című darabokat. A 2013-ban Tollár Mónika rendezésében bemutatott előadásban ezúttal a lemez “A” oldalán Horváth Lili és Kovács Patrícia, a lemez “B” oldalán pedig Elek Ferenc és Simon Kornél lesz hallható, illetve látható.

A lemez két oldala
A lemez két oldala

Az úgy volt című produkció Janikovszky Éva addig színpadon soha be nem mutatott könyvei alapján készült. A darab bemutatja a születéstől a kiskamaszkorig az élet minden nyűgét. A Barna Zsombor, Bodoky Márk, Georgita Máté Dezső és Osváth Judit szereplésével készült 50 perces előadást 7 éves kortól ajánlja a teátrum.

Emelett várhatóan az őszi Margó Fesztiválon mutatkozik be egy válogatás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásaiból.

A kötet érdekessége lesz, hogy a szerző fia, Janikovszky János – a Móra Kiadó vezetője – saját gondolataival egészítette ki a válogatott írásokat.

Elkészítés alatt áll Isabelle Aboulker 12 perces kórusművének magyarországi ősbemutatója is. A francia zeneszerző a művet a Si j’étais grand (Ha én felnőtt volnék) című Janikovszky Éva-kötet alapján írta 1968-ban. A francia szöveget Varró Dániel fordította vissza magyarra.

A Móra Kiadó a szerző születésnapja alkalmából egy jótékonysági projektben Babos Bertalan (Zsili) segítségével újította fel a Bethesda Kórház kerítését. A kerítésre Janikovszky-köteteket is festettek.

Ide kapcsolódik:
Könyvekké változtak a kerítés lécei a Bethesda Gyermekkórháznál

Janikovszky Éva 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt. A gyermek és ifjúsági irodalom ügyének előmozdítása számára nem csupán munka, hanem hivatás volt. Aktív részt vállalt a Móra Kiadó privatizálásának megszervezésében, nyugdíjazása után is részt vett a kiadó életében – írja a közlemény. Emellett 1978-tól, megalakulásától 1995-ig elnöke volt az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának.

Elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1996-tól elnöke volt az írószövetség gyermekirodalmi szakosztályának is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.