Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés – Április 18. – Dvořák vonósnégyesei köré épül a Budapest Kvartett...

Közvetítés – Április 18. – Dvořák vonósnégyesei köré épül a Budapest Kvartett Hétvége

A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Az április 16–18. közt zajló élő koncertsorozat valódi kuriózum a magyar koncerttermek kínálatában – az idei évben ingyenesen, online közvetítve –, mivel évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében. 2021-ben a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerzőóriás, Antonín Dvořák köré épül. Az április 18-i koncerteket a Papageno Facebook-oldalán is lehet majd követni.

- hirdetés -

A Budapest Kvartett Hétvége évről évre jelentős érdeklődés és szakmai siker közepette zajlik. 2021-ben a Budapest Quartet Weekend – BQW tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerzőóriás, Antonín Dvořák köré épül. A romantikus szerző tizennégy teljes vonósnégyest, két vonósnégyestételt és a monumentális Ciprusok című szerelmi dalciklus átiratát készítette el kvartettre.

- hirdetés -

Életművét végigkísérte a vonósnégyes műfaja és a vonós hangszerek iránti vonzalom. Leghíresebb műve az op. 96-os F-dúr Amerikai kvartett, amelyet rengeteget játszanak a világ hangversenytermeiben. Többi remekműve azonban kevesebbet hallható, összes vonósnégyese pedig szinte sehol nem csendül fel egy rövid időszakon belül, így a BQW rendezvénye nemzetközi viszonylatban is hiánypótló. A komplexitás jegyében az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be.

Ide kapcsolódik:
Dvořáktól Dvořákig

A fesztivál keretében minden évben fiatal tehetségek és meghatározó hazai kvartettek lépnek fel. Az idei év újdonsága, hogy néhány mű erejéig kitekintünk a vonósnégyesek világából; a nyitókoncert alkalmából, a Keller András hegedűművész vezette világhírű Keller Kvartett Várjon Dénes zongoraművésszel kiegészülve adja elő a szerző A-dúr zongoraötösét.

Keller Kvartett
Keller Kvartett – fotó: Marjai Judit / Zeneakadémia

Az idei év fellépői az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Deák Vonósnégyes, a Kállai Kvartett, a Kodály Kvartett, a Szervánszky Quartet, a Szigeti Quartet, valamint a művészeti vezető, G. Horváth László hegedűművész együttesei: az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza szerepelnek. A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia és Bolla Milán, a Magyar Rádió munkatársai. A programokat ingyenesen, online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW – Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán.

A Budapest Kvartett Hétvége a Papagenón

április 18.

14.00 Quartetto Speranza – B-dúr vonósnégyes (no. 2)

15.30 Szervánszky Quartet – a-moll vonósnégyes (no. 7); C-dúr vonósnégyes (no. 11)

17.30 Kodály Quartet – Esz-dúr vonósnégyes (no. 10); Válogatás a Ciprusokból – Echo of songs B. 152

19.30 Accord Quartet – a-moll vonósnégyes (no. 6), Asz-dúr vonósnégyes (no. 14)


A klasszikus zenei fesztiválok ünnepi hangulatát varázsolják az érdeklődők otthonaiba a szervezők Budapestről, az egyetlen intim hangulatú szecessziós hangversenyteremből, a Nádor Teremből. A közreműködő együttesek a hazai koncertélet meghatározó alakjai, akiknek személyes varázsa reményt és kulturális feltöltődést ígér ezekben a nehéz időkben.

A BQW rendezvénye minden évben egy zeneszerző összes vonósnégyesét mutatja be, így kiemelten hiánypótló és nemzetközileg is egyedi arculattal rendelkezik. A fesztivál fontos és megkerülhetetlen fórumot jelent a hazai kvartetteknek, lehetőséget a fiatal együtteseknek.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!