Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Színházi nyitás - az előadókról elfeledkezett a rendelet

Színházi nyitás – az előadókról elfeledkezett a rendelet

A színházak és mozik esetében úgy tűnik, csak a nézőknek kell védettségi igazolvánnyal rendelkezniük, az ottdolgozóknak nem. Megjelentek a korábban beígért nyitásra vonatkozó szabályok. 

- hirdetés -

Az április 26-án kiadott kormányrendelet, mely akkkor lép életbe, amikor a négymilliomodik személy megkapja az első adag vakcinát. A rendelet számos érdekes részletet tartalmaz. Rögtön az első az, hogy

- hirdetés -

a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a felügylete alatt lévő kiskorú számára megszüneteti a kötelező maszkviselést a megnyíló helyszíneken. 

A kijárási tilalom kezdete este 11-ről éjfélre módosul, ezzel párhuzamosan az üzletek zárása is este 11-re kerül, ahogy a vendéglátóhelyeké is. Utóbbiak kerthelységeiben nem kötelező a maszk védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek (+ a velük lévő kiskorúnak).

Ide kapcsolódik:
Új szabályok lépnek életbe négymillió beoltott után - Íme, a részletek

A színházigazgatók számára nyitott kérdés maradt, hogyan vonatkozik a színészekre a rendelkezés – írja a Hvg. A kormányrendelet-módosításból azonban kimaradtak az előadókra vonatkozó szabályok, csupán annyi derült ki, hogy a színészekre nem vonatkoznak a maszkviselési szabályok. A kulturális intézmények munkatársainak nem kötelező a védettségi igazolvány, ennek hiányában viszont a maszkviselés igen.

nézőtér - forrás: pixabay
nézőtér – forrás: pixabay

„A jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt”. Ez egyrészt azt jelenti, hogy ha valaki jegyet szed egy rendezvényen, akkor ellenőriznie kell a védettségi igazolványokat. Az ingyenes eseményeknél ez alapján ilyen kötelezettség nincs. Illetve a kamaszok nem mehetnek egyedül színházba, hiszen őket még nem oltják, így nekik csak a szüleik jelenléte számít igazolásnak – vezeti le a Hvg.

Hogy valaki védett-e, azt igazolvánnyal kell igazolni, amit a kulturális intézmények dolgozói is elkérhetnek.

Amennyiben valaki nem tudja vagy akarja igazolni a védettségét, akkor az intézmény nem köteles beengedni.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a 4 millió beoltott után a színházban nem lesz kötelező a maszkviselés, ami azért lehet problémás, mert a magyar kormány szerint védettnek számít mindenki nyolc nappal azután, hogy megkapta az első adag vakcinát. Bár a tudományos kutatások szerint ekkor még az antitest-termelés sem feltétlenül indul be, azaz az első adag vakcina után néhány nappal egy ember számára pontosan ugyanolyan kockázata van a járványnak, mintha egyáltalán nem lenne beoltva.

A maszkviselés és a távolságtartás előírás minden kulturális rendezvényen, intézményben – forrás: filmstories.co.uk.

A szabály rendelkezik arról is, hogy hiába módosul a kijárási korlátozás kezdete éjfélre, a színházi előadásoknak legkésőbb 11-kor véget kell érniük.

Védettségi igazolvány birtokában látogathatóak majd a szállodák, de például az állatkertek, múzeumok, színházak és a könyvtárak is.

Ugyanez vonatkozik az uszodákra, edzőtermekre, sportlétesítményekre, de a kaszinókra is. Nem történt azonban változás a családi- és magánrendezvényekre vonatkozó szabályokban. Vagyis nyugodtan beülhetünk a kedvenc éttermünkbe, de nem szervezhetünk ugyanoda esküvőt. Továbbra is kötelező a maszk használata a közterületen, a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban. Tilos továbbá a csoportosulás és a gyülekezés.

(via Hvg)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.