Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megtiltották a nyilvános éneklést a lányoknak Afganisztánban

Megtiltották a nyilvános éneklést a lányoknak Afganisztánban

Az afgán kormány megtiltotta a 12 évnél idősebb lányoknak, hogy olyan nyilvános eseményen énekeljenek, amelyen férfiak is részt vesznek. Az afgán nők attól tartanak, hogy a rendelet által a tálib előírások kezdenek el visszatérni az országban.

- hirdetés -

Az afganisztáni oktatási minisztérium megtiltotta a 12 évnél idősebb iskolás lányoknak, hogy nyilvános eseményen énekeljenek – jelent meg a kabuli székhelyű Ariana News Twitter-oldalán. A minisztérium szóvivője megerősítette a hírt, és hozzátette, hogy a rendelkezés Afganisztán összes tartományára érvényes lesz. A szóvivő egy videóüzenetben azt is elmondta, hogy a döntést szülők és diákok javaslatára hozták meg.

- hirdetés -

A 12 évnél idősebb lányok, nők csak olyan rendezvényen énekelhetnek, amelyen csak nők vannak jelen. Továbbá azt is bevezetik, hogy a férfi énektanároknak tilos lányokat tanítaniuk. A szabályok betartatása az iskolaigazgatókra hárul.

Ide kapcsolódik:
Az afgán női szimfonikus zenekar a veszélyek ellenére is működik

Mivel az USA és Afganisztán is vezetése elkezdett tárgyalni a tálibokkal, elképzelhető, hogy a mozgalom újra politikai teret nyer. A tálibok 1996-tól tartották uralmuk alatt az országot, amelynek az amerikai hadsereg vetett véget 2001-ben. Azóta a nők jogai elkezdtek megerősödni: például több lehetőségük van eldönteni, hogy mit tanuljanak, milyen szakmát válasszanak. A tálibok politikai visszatérésével a kivívott női jogok veszélybe kerülhetnek.

(Via Deutsche Welle)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.