Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc „Minden a mozgással kezdődik” – Ma van a tánc világnapja

„Minden a mozgással kezdődik” – Ma van a tánc világnapja

A tánc világnapját a 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára helyezték. Az világnap idei üzenetét Friedemann Vogel fogalmazta meg.

- hirdetés -

„A világsztár, akinek sosem csúszott ki a talaj a lába alól” – így jellemezte a Tanz Magazine Friedemann Vogelt, amikor 2019-ben másodszor választották „Az év táncművészének”. A következő évben a rangos Német Táncdíj „Kiváló előadó” díjával tüntették ki a Stuttgarti Balett vezető táncosát, hosszú és jeles nemzetközi karrierje elismeréseként.

- hirdetés -

Mivel mindig is táncművész szeretett volna lenni, talán nem meglepő, hogy a róla készült első, teljes hosszúságú dokumentumfilm a „Friedemann Vogel – a tánc megtestesülése” címet viseli. A többszörösen díjazott művész több mint 20 éve a világ legnevesebb színpadain lép fel, a milánói Scalától a moszkvai Bolsoj Színházig és a tokiói Balett Világfesztiválig, megnyerve a kritikusokat és a közönséget egyaránt. A drámai balettekben mélyen megindító alakításaiért, valamint több kortárs műben nyújtott felvillanyozó előadásaiért ünnepelt Friedemann a „Kammertänzer” országos címet viseli, amely egy táncos számára a legnagyobb elismerés Németországban.

Friedemann Vogel üzemet a tánc nemzetközi világnapjára:

„Minden a mozgással kezdődik, amely mindannyiunknál ösztönös, a tánc pedig kommunikációhoz finomodott mozgás. Bármennyire is fontos és lenyűgöző a hibátlan technika, végső soron az a lényeg, amit a táncművész a mozgásban kifejez.

Táncosként folyamatosan mozgunk, és felejthetetlen pillanatok megalkotására törekszünk. Függetlenül a tánc műfajától, minden táncművész ezeket a pillanatokat igyekszik elérni. Ezért, amikor egyszer csak nem léphetünk fel, a színházakat bezárják és a fesztiválokat lemondják, a mi világunk megtorpan. Nincs fizikai kapcsolat. Nincsenek előadások. Nincs közönség.

A közelmúlt történelmében a táncközösségnek még soha nem volt ilyen közös kihívása abból a szempontból, hogy motivált maradjon, hogy megtalálja a létjogosultságát.
Mégis, amikor valami értékeset elvettek tőlünk, pontosan akkor értékeljük azt, hogy valóban mennyire fontos az, amit csinálunk, és mit jelent a tánc a társadalom egészének. A táncosokat gyakran fizikai képességeik miatt ünneplik, bár valójában inkább mentális erőnk tart fenn minket.

Úgy gondolom, hogy a fizikai és pszichológiai agilitás egyedülálló kombinációja segít minket a küzdelemben, hogy újra feltaláljuk magunkat, hogy folytassuk a táncot és inspiráljuk a világot.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.