Papageno Radio
Intermezzo Régi épületek új funkciói és a Hodworks a Velencei Biennálén

Régi épületek új funkciói és a Hodworks a Velencei Biennálén

Szigorú járványvédelmi intézkedések mellett, május 22-én nyílik meg a COVID miatt elhalasztott 17. Velencei Építészeti Biennále. A Hogyan fogunk együtt élni? hívószó köré szervezett seregszemle november 21-ig várja majd a látogatókat – jelentették be a szervezők online sajtótájékoztatójukon.

A rendezvény koncepcióján a halasztás ellenére sem változtattak, bár a How will we live together? / Hogyan fogunk együtt élni? mottó az egész világot sújtó járvány és a lezárások miatt sajátos többletjelentést kapott – fűzte hozzá Hashim Sarkis libanoni-amerikai építész, a biennále főkurátora.

Ide kapcsolódik:
A magyar volt az idei Velencei Építészeti Biennálé egyik legsikeresebb pavilonja

A főkurátor által kiválasztott vezérgondolatot az emberiség által megoldandó nagy kihívások: a klímaváltozás, a migráció, a politikai polarizáció és a növekvő etnikai, szociális és gazdasági egyenlőtlenségek ihlették. Ezek pedig részben a mostani világjárvány okai is, hangsúlyozta Sarkis.

2020-ban előbb őszre halasztották, majd egy teljes évvel eltolták a Velencei Biennálét a koronavírus-járvány miatt, amely Európában az elsők közt éppen Olaszországban bukkant fel. A Massachusetts Institute of Technology építészeti karát is vezető szakember az eltelt egy év alatt hét szekcióra bővítette a főkurátori kiállítást.

A Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában kiállító Othernity csapata - forrás: Ludwig Múzeum
A Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában kiállító Othernity csapata – forrás: Ludwig Múzeum

A 46 országból 114 résztvevőt meghívó főkurátori kiállításnak a Biennále hagyományos helyszínei: a Giardini park és az Arsenale csarnokai mellett a Marghera erőd ad otthont. A 17. Velencei Építészeti Biennálén 63 ország jelentkezik nemzeti kiállítással, közülük Azerbajdzsán, Grenada, Irak és Üzbegisztán első alkalommal.

A Giardini parkban álló magyar pavilonban Kovács Dániel és Szabó Levente Othernity – Modern örökségünk újragondolása című kiállítása tizenkét modern budapesti épület újragondolásán keresztül a regionális építészeti identitás újrafogalmazására tesz majd kísérletet.

Társművészetek

Újdonságnak számít, hogy közvetítik a kiállítás építését, de a szervezők felhívták a figyelmet az építészeti és a táncművészeti biennále közötti együttműködésre, valamint a számos kísérőprogramra is, amelyek még a november 21-i zárással sem érnek véget.

A táncművészettel közös együttműködés keretében kapott meghívást a rendezvényre a magyar Hodworks tánctársulata.

Hodworks Sunday című előadása - fotó: Dömölky Dániel
Hodworks Sunday című előadása – fotó: Dömölky Dániel

A Hód Adrienn vezette kortárstánc társulat a Sunday című előadását mutatjak be és mesterkurzust is tart a 2021-es Velencei Biennálé Színházi Fesztiválján, amelyet idén július 2. és 11. között rendeznek meg.

„Nagyon komoly megtiszteltetés, hogy társulatunkat ilyen szakmai elismerés éri. Különösen jól esik ez egy karanténban töltött év után, amelynek során szinte alig tudott a Hodworks színpadon megmutatkozni.

Abban bízunk, hogy a júliusi fesztivál egy élhetőbb jövő kezdetét jelenti majd, amelyben az előadóművészek, és a nézők számára is,

a válsághelyzet leküzdése után egyre több lehetőség tárul fel újra.” – nyilatkozta Hód Adrienn, a Hodworks alapítója.

A Sunday című előadás tabukkal szembemenő, vaskos, mégis érzékeny humorú játék. A darab a kortárstánc elméleti alapkérdéseiből indul ki, de mindenre a gyakorlatban reagál, velőtrázó fizikalitás formájában. A tánc és a színház alkotóelemeit az öt előadó elementáris testélménnyé formálja, amely hatása alól a néző sem vonhatja ki magát. Az előadás a Trafó Kortárs Művészetek Házával közös produkcióként lett bemutatva 2018 februárjában.

A fesztivál során kerül megrendezik a Biennale College Teatro nevű kurzussorozatot is, amelyben a Hodworks társulatát Hód Adrienn vezető koreográfus, Molnár Csaba táncos-koreográfus és Szabó-Székely Ármin dramaturg képviselik majd egy hétnapos mesterkurzussal.

A 17. Velencei Építészeti Biennále idején életbelépő szigorú járványügyi protokoll kialakításánál felhasználták a tavaly megtartott Velencei Filmfesztivál és Táncművészeti Biennále tapasztalatait is magyarázta Roberto Cicutto, a Velencei Biennále elnöke.

(via 24.hu, MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!