Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Új szabályok lépnek életbe négymillió beoltott után - Íme, a részletek

Új szabályok lépnek életbe négymillió beoltott után – Íme, a részletek

Ha a beoltottak száma eléri a négymilliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezek jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött – olvasható a Magyarország Kormánya oldalon. Íme, a részletszabályok.

- hirdetés -

Az új szabályok értelmében

  • a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • a védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • a védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  •  2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • a védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • a védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
- hirdetés -

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedhet, vagy akár egyéves bezárást is elrendelhetnek.

Hozzáteszik, hogy mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani a biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettség nélküli dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.