Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Virtuális kiállítás mutatja be Márkus László életművét

Virtuális kiállítás mutatja be Márkus László életművét

2020 májusában indította el virtuális kiállítás-sorozatát a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A sorozat legújabb darabja a Kossuth- és háromszoros Jászai-díjas Márkus László életművét mutatja be.

- hirdetés -

Márkus László (1927-1985) a 20. századi magyar színházművészet egyik legnépszerűbb színésze volt. A debreceni pályakezdet után, 1957-ben szerződött a Madách Színház társulatához, és élete végéig a körúti teátrum tagja maradt.

- hirdetés -

Több száz szerepet alakított a legkülönbözőbb műfajú színdarabokban. Filmekben, kabaré-előadásokban, rádió- és televíziójátékokban is közreműködött, valamint szinkronszerepeket is vállalt.

Emlékezetes alakításai közé tartozik a német tiszt megformálása A tizedes meg a többiek (1965) vígjátékban, majd ezt követően játszott az Egy magyar nábob (1967) és az Egri csillagok (1968) regényadaptációkban. Eszterházy Miklós herceg szerepét nyerte el a Szerelmi álmok – Liszt (1970) történelmi drámában, majd rendezésében, a Bob hercegben (1972) is szerepelt.

Ide kapcsolódik:
„Mi került ezen a fotelon 7200 Ft-ba?” – Márkus Lászlóra emlékezünk

Turner Pipit alakítja a Régi idők focija (1973) filmszatírában, míg Az ötödik pecsét (1976) c. drámában Király László főszerepét alakította. Ezt követően játszott a Krétakör (1977), A száztizenegyes (1981) és a Fogadó az Örök Világossághoz (1982) című alkotásokban.

A kiállítás ide kattintva érhető el. 

1975 őszén jelentkezett leukémia betegsége, melyet tíz éven át méltósággal viselt. 1985-ben a szilveszteri tévéműsor felvételeit követően, öltözőjében hunyt el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.