Papageno Radio
- hirdetés -
Színház A nagyváradi magyar színház megmaradásáért tesz lépéseket a Magyar Teátrumi Társaság

A nagyváradi magyar színház megmaradásáért tesz lépéseket a Magyar Teátrumi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság kezdeményezte a párbeszédet a román és magyar kulturális tárca között annak érdekében, hogy a nagyváradi Szigligeti Színház továbbra is önálló intézményként működhessen, és elfoglalhassa méltó helyét a román nemzeti kulturális intézmények között. Az MTT közleményét az alábbiakban szó szerint idézzük.

- hirdetés -

„A Magyar Teátrumi Társaság a napokban értesült a romániai Bihar megyei önkormányzat azon tervéről, amely szerint egyetlen közös intézménnyé kívánják összeolvasztani a Szigligeti Színházat, a Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát. A legnagyobb hazai előadó-művészeti érdekképviseleti szervezetként magunkénak érezzük a nagyváradi magyar nyelvű színház ügyét, és osztjuk azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a tervezett változtatások következtében megszűnhet az önálló magyar színház Nagyváradon. Ezzel pedig a határon túli magyar nyelvű színjátszás egyik pótolhatatlan bázisa semmisülhet meg.

- hirdetés -

A színház megmaradását önálló intézményként minden eszközünkkel segíteni kívánjuk, ezért levélben vettük fel a kapcsolatot Czvikker Katalin igazgató asszonnyal, valamint a román és magyar kulturális tárcával. Demeter András Istvánt, a román kormány kulturális államtitkárát és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt arra kértük, hogy a várható negatív következmények elhárítása érdekében egymással párbeszédben szorgalmazzák, segítsék az egyesítési terv elvetését.

Az 1900-ban alapított Szigligeti Színház a nagyváradi és erdélyi magyar kulturális élet fontos központja: önálló megmaradása nemcsak támogatásra érdemes, de meggyőződésünk szerint a román nemzeti intézmények között is megérdemelt helyet kell elfoglalnia.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.