Papageno Radio
- hirdetés -
Színház A túlélésért küzd az egyetlen nemzetközi szinten is jegyzett magyar színházi fesztivál

A túlélésért küzd az egyetlen nemzetközi szinten is jegyzett magyar színházi fesztivál

Tavaszi online túlélősóval és támogatói esttel menekül előre a szegedi Thealter azok után, hogy az EMMI működési pályázatán semmilyen támogatást nem ítéltek meg az egyetlen olyan hazai nemzetközi színházi fesztiválnak, amelyet európai mércével is A-kategóriásnak minősítettek.

- hirdetés -

A szőnyeg szélén Egyesületünk címmel adott ki közleményt május 4-én a fesztivál szervezője, a szegedi MASZK Egyesület. Ebből kiderül, hogy a kuratórium 1995 óta minden évben sikerrel pályázott a működési keretre. 2019-ben 21,5 millió, 2020-ban a támogatási struktúra átalakítása után, a Budapestre és vidékre osztott új rendszerben 7 millió forintot ítélték meg nekik. Az idei évre vonatkozó, 2021. április 30-én nyilvánosságra hozott döntési listáról kiderül, hogy 0 forintot ítéltek meg a Thealter szervezése mellett kiterjedt közösségépítő tevékenységet is végző MASZK Egyesületnek működési támogatásként.

A pályázati kiírásban megfogalmazott értékelési szempontok alapján a vidéki szervezeteket bíráló, ismeretlen összetételű, öttagú kuratórium a lehetséges 100 pontból 36 pontra értékelte pályázatot. (Mint ismeretes, 51 ponttól kaphatnak támogatást a pályázók.) A kuratóriumnak, amelyről csupán annyi tudható, hogy tagjait a Színházművészeti Bizottság és a Táncművészeti Bizottság kérte fel, sem az egyes pályázatokra, sem a teljes kategóriára vonatkozó indoklási kötelezettsége nincs, az sem derül ki, hogyan alakult ki az elért összpontszám.
- hirdetés -

A MASZK Egyesület a közleményben leszögezi: érthetetlen számukra az is, hogyan szerepelhet a „professzionális színházművészeti vagy táncművészeti előadó-művészeti szervezetek” számára kiírt pályázat döntési listáján nyertesként olyan szervezet, amely a bírósági nyilvántartás szerint 2018 januárjában alakult át kosárlabda klubból hagyományőrző egyesületté, és amelynek cél szerinti besorolása „sporttevékenység (pl. fizikai, szellemi és technikai sport, diáksport, sportélet)”; olyan szervezet, amely nevében ugyan közhasznú minősítésű, de a bírósági nyilvántartás szerint nem, és amely 2019-ben ugyan nem végzett cél szerinti tevékenységet, de több mint 162 millió Ft nettó árbevétele mellett közel 2 milliós veszteséggel zárt; olyan szervezet, amely nem teljesítette a küszöbkritériumokat – azaz nincs „működő, naprakész és – minimálisan egy évadot magában foglaló – archívumot is tartalmazó honlapja”, amelyen közzéteszi a működésére vonatkozó adatokat (beszámolók, jegybevétel stb.), holott a pályázati kiírás szerint „Amennyiben a küszöbkritériumokként megfogalmazott feltételek mindegyike maradéktalanul nem teljesül, úgy a kuratórium a pályázatot érdemben tovább nem vizsgálja és szakmailag érvénytelennek minősíti.” Emellett azt sem értik,

„milyen szempontok alapján ítélt inkább támogatandónak ebből a forrásból a kuratórium közművelődési feladatot ellátó intézményeket, illetve önkormányzati alapítású és fenntartású cégeket – miközben az elmúlt évben készült számos felmérés, például a Magyar Fesztivál Szövetség összefoglalója is arra figyelmeztet, hogy a fesztiválszervezők között is az alapítványi vagy egyesületi formában működőket sújtotta leginkább a pandémiás helyzetből adódó bevételkiesés.”

Bár semmilyen állami támogatást nem ítéltek meg az egyetlen, európai mércével is A-kategóriásnak minősített magyar színházi fesztiválnak, a szegediek a jelenlegi lehetetlen helyzetben is megpróbálnak kiutat keresni. A Thealter fő helyszínének számító Régi Zsinagógában májustól online tartalmakkal jelentkeznek, ezek  többsége egyszeri, csak erre az alkalomra készülő produkció. Darvasi László Madárhegy című drámáját olvassa fel Darvasi Áron, Orcsik Roland Fekete péntek című poémáját egy performanszban dolgozzák fel, és részt lehet venni A Mihaela-ügy című egy interaktív zoomos mockumentaryban. Ezt utóbbi produkciót a járványra adott legizgalmasabb színházi válaszok listáján is megtalálják ebben a cikkünkben.

Emellett a Szeged napja alkalmából május 21-én megrendezendő gála teljes bevételét a Thealternek ajánlják fel a közreműködők, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Kortárs Balett és a Kövér Béla Bábszínház művészei, ezzel erősítve a város kulturális intézményei közötti együttműködést és szolidaritást. A programok pedig júniusban is folytatódnak, hogy a 31. Thealter ne maradjon el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!