Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Csatlakozz a Hableány-hajóbalesetre emlékező közös énekléshez!

Csatlakozz a Hableány-hajóbalesetre emlékező közös énekléshez!

Ősi koreai gyászszertartás zenei adaptációjával, kortárs tánccal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koreai és magyar diákjainak közös koncertjével, és a Csíkszerda kórus előadásával készül a Hableány-hajóbaleset második évfordulójára május 28-29-én a budapesti Koreai Kulturális Központ. A megemlékezésre közös énekléssel is készülnek, amelyhez most bárki csatlakozhat.

- hirdetés -

A budapesti Koreai Kulturális Központ eseménysorozattal készül a Hableány-hajóbaleset második évfordulójára. A programokkal a szervezők a koreai és magyar áldozatokra kívánnak emlékezni, és tisztelegni a mentésben résztvevők előtt. A május 28-án, pénteken este 6 órától kezdődő rendezvényen fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanulói, a Roman Quartet ad koncertet, valamint a Csíkszerda Kórus előadásában elhangzik a leghíresebb koreai népdal, az Arirang, és a megemlékezésre írt új szerzeményük.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Megható emlékkoncertet adott a Fesztiválzenekar Dél-Koreában - Videó

Másnap este a hagyományos koreai zenét játszó Baraji (ejtsd: Bárádzsi) társulat Bison (ejtsd: Biszon) című előadása a ssitgimgut (ejtsd: sikkimgut) szertartást dolgozza fel.

A ssitgimgut egy ősi koreai rítus, amelyet azért mutatnak be, hogy megtisztítsák az elhunyt lelkét és biztosítsák akadálytalan távozását a túlvilágra.

Ezt követi a Batarita Társulat táncelőadása. A darab az áldozatok emlékére és a hozzátartozók vigasztalására született. Az eseménysorozat szombat este a Sana Novum Ensemble emlékkoncertjével zárul.

Baraji (ejtsd: Bárádzsi) társulat
Baraji (ejtsd: Bárádzsi) társulat

A professzionális művészeti előadások mellett a szervezők közös éneklésre is hívják az érdeklődőket. A magyar-koreai együttműködés jegyében egy előre rögzített videós anyagot terveznek a programba, amelyhez most bárki csatlakozhat. Dr. Tóth Árpád, a Csíkszerda karnagyának oktató videója itt érhető el.

Tavaly a járványveszély miatt online megemlékezést tartottak: akkor az egy évvel azelőtti

hajóbalesettel perce pontosan egyidőben egy koreai sámánista gyászszertartás színpadi verzióját mutatták be.

Az idei programokat szintén online közvetítik az intézet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.