Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Elhunyt Carla Fracci, a milánói Scala világhírű balerinája

Elhunyt Carla Fracci, a milánói Scala világhírű balerinája

A milánói Scala primabalerinája 84 éves volt. Carla Fracci számos előadásban volt Rudolf Nurejev és Mihail Barisnyikov partnere.

- hirdetés -

Fracci milánói otthonában hunyt el május 27-én. Hosszú ideje küzdött daganattal, állapota az elmúlt napokban súlyossá vált – írta a Corriere della Sera.

- hirdetés -

„A színház, a város és a tánc legendás, történelmi személyiségét veszítette el, aki erős nyomot hagyott az identitásunkon, és jelentősen öregbítette az olasz kultúra hírnevét a nagyvilágban” – írta közleményében a Scala.

Carla Fracci - forrás: Scala Fb-oldala
Carla Fracci – forrás: Scala Fb-oldala

Karrierje tündérmesébe illő:

a milánói villamosvezető lányát “tehetsége, kitartása és munkája a világ leghíresebb balerinájává emelte,

fiatalok generációit inspirálta, a tánc világán túl is” – írták.

Fracci 1936-ban született Milánóban. A második világháborút rokonaival vidéken töltötte, hogy túléljék a lombard fővárost érő bombázásokat. Egy tévéinterjúban úgy beszélt ezekről az évekről, hogy leginkább földművesnek érezte magát, semmit sem tudott a tánc világáról, még kevesebbet “azokról a kis cipőkről”.

A háború után azonban valaki felfigyelt “kecsességére és muzikalitására”, és azt ajánlotta, jelentkezzen a Scala akadémiájára. Tízéves volt, amikor felvették, naponta utazott apja villamosán az iskolába. 1954-ben, 18 évesen végzett, a következő évben lépett először színpadra Bellini Az alvajáró című darabjában, a főszerepet Maria Callas énekelte, Leonard Bernstein vezényelt, és Luchino Visconti volt a rendező.

Szinte azonnal híre ment a világban, meghívták a londoni Royal Festival Hallba, várták az amerikai színpadok, noha megtartotta vezető szerepét a Scalában is.

Ide kapcsolódik:
Hogyan lett világsiker a Giselle?

Legtöbben a Giselle című klasszikus balett címszereplőjével azonosítják, melyet Nurejevvel, Barisnyikovval és a dán Erik Bruhnnal is táncolt.

Utoljára 2000-ben lépett a Scala színpadára az Excelsior című darabban. Idén januárban a színház a Giselle mesterkurzusára hívta meg, amelyet a közösségi média oldalain közvetítettek, valamint az olasz állami csatorna, a RAI dokumentumfilmjébe is bekerült.

“Megrendítő volt több mint tíz év után visszatérni a Scalába” – mondta el a SKY csatorna híradójában.

Fracci 57 éven át volt Beppe Menegatti színházi rendező férje, egy fiuk született, Francesco.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.