Papageno Radio
- hirdetés -
Színház „Ez a döntés ellehetetleníti a magyar színházi élet fejlődését” – A Színházi...

„Ez a döntés ellehetetleníti a magyar színházi élet fejlődését” – A Színházi Társaság nyílt levele

Nyilvánosságra hozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Előadó-művészeti törvény alapján meghirdetett működési és kiemelt művészeti célú pályázatok eredményét. Az alábbiakban a Magyar Színházi Társaság erre reagáló nyílt levelét tesszük közzé.

- hirdetés -

„Rendkívül riasztónak és károsnak ítéljük meg a kuratórium ezévi döntését a nem budapesti színházak működési támogatásával kapcsolatban.

- hirdetés -

A Magyar Színházi Társaság minden területen az átláthatóság, a számon kérhetőség híve. Egy művészeti intézmény működésének megítélésénél nem lehet teljesen kizárni az esztétikai alapú szubjektivitást, de épp ezért mindennek az alapja, a legfontosabb szempont a jogszerű működés, valamint a pályázati feltételeknek való megfelelés. A most nyilvánosságra hozott döntések ezt nem tükrözik. Egyrészt nem tudni, hogy kik döntöttek, másrészt, mi alapján ítélték meg a listán megadott pontszámokat. Talán ezért is keltett megrökönyödést, hogy számos régóta meglévő, nemzetközi és hazai szakmai elismertségnek örvendő, átláthatóan működő formáció semmi támogatást nem kapott, míg más, a közönség számára ismeretlen és a formai követelményeknek sem megfelelő társaságok komoly összeghez jutottak.

Ide kapcsolódik:
A túlélésért küzd az egyetlen nemzetközi szinten is jegyzett magyar színházi fesztivál

Ez a döntés meggyőződésünk szerint nem segíti, hanem ellehetetleníti a magyar színházi élet fejlődését, ezért azt szeretnénk kérni, hogy a magyar színház jövője, minősége és sokszínűsége érdekében a továbbiakban olyan kurátorokat kérjenek fel a szakmai szervezetek bevonásával, akik az adott területet jól ismerik, de mégsem érintettek. Valamint, hogy kerüljenek nyilvánosságra az elbírálás szempontjai. Nagyon szívesen felajánljuk segítségünket, hogy a meglévő szempontrendszert közösen megvitassuk, újra gondoljuk.

Példaadónak és követendő jó gyakorlatnak tartjuk a budapesti kuratórium tevékenységét, amely idén is alapos indoklást adott döntéséről.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!