Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

Tandori Dezső kultusza tovább élésének első állomásaként avatták fel a Jovánovics György szobrászművész által készített emlékművet, a költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét szombaton a Fiumei úti sírkertben Budapesten.

- hirdetés -

„Egy emlékoszlopot avatunk, amely abszolút idegenben születettnek a sírját jelöli ki. Nem temetünk, hanem avatunk. Egy szobrot, amit Jovánovics György készített” – hangsúlyozta Földényi F. László irodalomkritikus, esztéta, esszéíró, egyetemi tanár. Mint mondta, a szobrászművészről Tandori Dezső így vallott: távoli, de legeslegközelebbi jóbarátja és pályatársa neki is köszönhető, hogy a minimalista szobrászat ilyen közel állhat hozzá.

- hirdetés -

Tandori Dezső versei között betűkből álló szobrok is megtalálhatók

– mondta Földényi F. László. Híres Hérakleitosz-emlékoszlop című verse mellett az Egy talált tárgy megtisztítása, a Töredék Hamletnek kötetsor zuhatagjai vagy a Koppar köldüs szövegei, „amelyeket el se kell olvasnom, elég őket néznem, hogy háromdimenzióban lássam az irodalmat” – hangsúlyozta.

„Ha Tandori verseire gondolok, és közben felidézem őt magát is, a személyét, akkor valami olyasmit látok magam előtt, mint ez a hasáb, amely előtt most állok, és amely több mint sírkő, több mint szobor, mintha egy távoli idegen civilizáció küldte volna ide a Földre ezt az oszlopot. Ez a kőhasáb ugyanannak az abszolút idegenségnek a szülötte, amely Tandorit is ide küldte közénk”- magyarázta.

Jovánovics György alkotása a funerális művészet különleges példája, nem megidézi őket, hanem folytatja azt, amit Tandori Dezső és felesége abbahagytak.

Nyomott hagy annak a két embernek, aki nyomtalanul eltűnt. „A T.D. sírverse című költemény nem a múltat végképp befejezetté nyilvánító sírfeliratként jelenik meg az oszlopon, hanem mint ami éppen most születik meg, miközben elolvassuk” – tette hozzá.

Tandori Dezső 80 éves korában 2019. február 13-án hunyt el, felesége és alkotótársa 2020. január 1-jén követte.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.