Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés - Juliane Banse és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Közvetítés – Juliane Banse és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Különleges vendéggel és átiratokkal búcsúztatja a 2020/21-es zeneakadémiai évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar május 14-i, online szezonzáró koncertjén. A kamarazenekari repertoárt újabb és újabb művekkel bővítő együttes Várdai Istvánnal játssza Bach gambaszonátáját, majd a világhírű német opera-, oratórium- és dalénekesnő, Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalait hallhatjuk egészen új köntösben. A koncerten elhangzik még Sosztakovics Oktettje és Esz-dúr csellóversenye is, amelyet kibővített formációban fog színpadra vinni a zenekar.

- hirdetés -

A Liszt Ferenc Kamarazenekar különleges műsorral készül lezárni 2020/21-es zeneakadémiai évadot, négykoncertes bérlete utolsó előadásán, május 14-én. A koncerten közreműködik a díjnyertes opera-, oratórium- és dalénekesnő, Juliane Banse, aki Európában, az Egyesült Államokban és Japánban is rendszeresen fellép operaelőadások főszereplőjeként és hangversenyek szólistájaként egyaránt. Ő mutatta be Bach 2005-ben felfedezett áriáját (Alles mit Gott und nichts ohn’ ihn, BWV 1127), Schiff András és a Quatuor Mosaïques társaságában. 2016 óta a düsseldorfi Robert Schumann Főiskola tanára.

- hirdetés -

A műsorban elhangzó Mendelssohn-dalciklus azért is különleges, mert átiratát a német zeneszerző, Aribert Reimann a művésznőnek és a Cherubini Vonósnégyesnek ajánlotta, akik 1997-ben mutatták be. A dalokat szopránhangra és vonósnégyesre írta át Reimann, és a Heine-versekre komponált nyolc dal elhangzása közben olyan hangszeres közjátékok szólalnak meg, amelyben Mendelssohn motívumai és Reimann saját zenei nyelve találkozik egymással.

Az első műsorszámként felcsendülő gambaszonáta (BWV 1028) testvérdarabja a szezon kezdetekor bemutatott egy sorszámmal későbbi műnek. Az átirat megalkotója ez alkalommal is Tfirst Zoltán, a zenekar korábbi hegedűművésze.

„Az évadnyitó koncertünkön, tavaly októberben még nem sejtettük, hogy mennyi kihívással kell megküzdenünk a 2020/21-es évadban. Azonban ahol kihívás van, ott a fejlődés lehetősége is adott. Sikerült átvinni koncertjeinket az online térbe, világhírű szólistákkal dolgoztunk együtt, és átiratokkal is bővítettük repertoárunkat. Hálásak vagyunk a közönségünknek, hogy támogattak minket ebben a mindannyiunk számára különösen nehéz időszakban, és intenzív figyelemmel kísérték munkásságunkat. Reméljük, hogy a következő évad koncertjeit már egymás társaságában egy koncertteremben élhetjük át közösen” – mondta el Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója.

A koncert második felében két különleges és izgalmas Sosztakovics-mű hangzik el, egy fiatalkori, megengedhetjük tán a jelzőt, vagány, látnokian modern darab, és a több mint 30 évvel későbbi, már az érett alkotói korszakból származó, nagyívű csellóverseny.

A május 14-i koncert ingyenesen, online lesz követhető 19:30-tól a Liszt Ferenc Kamarazenekar közösségi médiacsatornáin.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!