Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés – Pusker Júlia és a MÁV Szimfonikusok

Közvetítés – Pusker Júlia és a MÁV Szimfonikusok

A MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók Béla születése 140. évfordulójának napján nem tarthatta meg a tervezett hangversenyét a járvány miatt, azonban az emlékezés most is aktuális. A különleges koncert, melynek szólistája Pusker Júlia lesz május 13-án 19.00 órától lehet követhető élőben.

- hirdetés -

A Divertimento Bartók utolsó műve, amelyet az emigráció előtt, a világháború árnyékában komponált. A műben kétségbeesését vallja meg az egész világot fenyegető tragédia miatt, de reményét is kifejezi egy majdani jobb jövőben.

- hirdetés -

A hegedűverseny műfaját Vivaldi teremtette, példáját hamarosan követte J.S. Bach is, akinek két remek hegedűversenye és egy kéthegedűs versenyműve maradt fenn. Az a-moll concerto „szabályosan” három tételes, gyönyörű játékot kínál a szólistának. Az 1720 körüli években keletkezett darab hangzása, mondanivalója a mai hallgató számára is „időszerű”.

A Hegedűverseny szólistája, Pusker Júlia, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia után a Londoni Királyi Zeneakadémián folytatta tanulmányait, előkelő versenyeredményekkel és sok sikeres fellépéssel büszkélkedhet.

Ide kapcsolódik:
Pusker Júlia: „A verseny kicsit meg is változtatott”

Mozart 17 éves korában komponálta sorrendben 29. szimfóniáját. A gyermekkori nagy utazások után ekkor hagyta el először Salzburgot, hosszabb időt töltött Bécsben és rengeteget tanult. Ennek a boldog korszaknak termése az A-dúr szimfónia, a tiszta, felhőtlen, ujjongó öröm kifejezése.

A hangversenyen Csaba Péter, a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere vezényel.

A koncert a MÁV Szimfonikus Zenekar Youtube-csatornáján ingyenesen követhető.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.