Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Lehoczky Zsuzsát választották a Nemzet Színészének

Lehoczky Zsuzsát választották a Nemzet Színészének

A Nemzet Színészei közel egy óra elteltével hozták meg döntésüket, melynek értelmében a mai naptól Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze cím új birtokosa.

- hirdetés -

Május 11-én Nemzeti Színházban találkoztak a Nemzet Színészei: Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza a színház igazgatói irodájában választották meg a Törőcsik Mari elhunytával megüresedett helyre a Nemzet Színészét. Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi személyesen nem tudtak jelen lenni, ezért ők telefonon kapcsolódtak be a választásba.

- hirdetés -

A Nemzet Színészeinek megbeszélése zárt, amelyen csak a tizenegy művész vesz részt. A Nemzet Színészei közel egy óra elteltével hozták meg döntésüket, melynek értelmében a mai naptól Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze cím új birtokosa. Az új Nemzet Színészének elsőként Vidnyánszky Attila gratulált telefonon.

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Szegeden született 1936. július 18-án. Pályáján már tizenegy évesen elindult, táncosként a Szegedi Nemzeti Színházban, majd játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban. 1957 és 1962 között ismét a Szegedi Nemzeti Színház tagja lett. 1962 óta a Budapesti Operettszínház művésze. Pályája során olyan művészek mellett játszott, mint Honthy Hanna, Feleki Kamill, Latabár Kálmán és Rátonyi Róbert. Máig fellép az Operettszínházban: Cecília hercegnőt játssza a Marica grófnő című előadásban.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át, legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A Nemzet Színészei jelenleg:

 • Bodrogi Gyula (2007-től),
 • Haumann Péter (2010-től),
 • Király Levente (2006-tól),
 • Máthé Erzsi (2000-től),
 • Tordy Géza (2008-tól),
 • Molnár Piroska (2011-től),
 • Cserhalmi György (2014-től),
 • Szacsvay László (2015-től),
 • Csomós Mari (2017-től),
 • Almási Éva (2016-tól),
 • Jordán Tamás (2020-tól),
 • Lehoczky Zsuzsa. (2021-től)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!