Papageno Radio
- hirdetés -
Színház „Meghaladni saját magunkat” – Hegedűs D. Gézát köszöntjük

„Meghaladni saját magunkat” – Hegedűs D. Gézát köszöntjük

Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1953. május 7-én született Ibrányban.

- hirdetés -

Hegedűs D. Géza már egészen fiatalon közel került a film világához. Édesapja Ibrányban volt pedagógus, amatőr színházszervező és később a művelődési ház igazgatója. Az akkor még falu moziját nagyapja építette. Hegedűs D. Géza az építészeti technikumot Debrecenben végezte, de egyre inkább az irodalom vonzotta. A színház és a mozi lett a menedéke.

- hirdetés -

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1975-ben szerzett oklevelet, de már harmadév végén Várkonyi Zoltán hívására a Vígszínházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja. Kibontakozásában tanárai, rendezői, az emblematikus, nagy elődök (Soós Imre, Szirtes Ádám, Horváth Teri, Törőcsik Mari) és főiskolai tanárai (Horvai István és Kapás Dezső) segítettek. Először a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalbe ugrott be Bill szerepébe, majd a Harmincéves vagyok című musicallel debütált.

Ide kapcsolódik:
Gogol: A revizor – Exkluzív galéria egy aktuális, szatirikus és groteszk komédiáról

Játszott többek között az egri Gárdonyi Géza Színházban, a Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet – Laborral és a Fügével. 30 éves korában közel volt ahhoz, hogy a színház helyett az orvoslást válassza hivatásként, de az akkor még Radnóti Színpad felkérésére főszerepet vállalt Görgey Gábor Ünnepi ügyelet című kamaradarabjában.

Első rendezése az 1987­es Kőműves Kelemen volt. Tordy Géza, a Pesti Színház akkori művészeti vezetője kereste meg a feladattal, mely igen jelentős volt az életében, innen indult a rendezői pályafutása.

Az 1970-es, 80-as évek fordulóján szerepelt egy olasz–magyar koprodukciós, a Boccaccio Magyarországon, avagy a zsarnok szíve című Jancsó-filmben, melynek Velencében részt vehetett a bemutatóján, miközben az 1982-ben készült Liszt Ferenc életéről szóló filmsorozatot forgatta Szinetár Miklós rendezésében, aminek kapcsán bejárhatta Európát.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1987-ben kezdett tanítani. 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagja, 2005-től elnöke. 2006-tól a Magyar Színházi Társaság elnökségi és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) tagja. 2007-ben beválasztották a Halhatatlanok Társulatába.

Hegedűs D. Géza jelenleg a Katona József Színház társulatával készül Shakespeare Lear király c. drámájának főszerepére, amit Zsámbéki Gábor visz színpadra. A Rózsavölgyi Szalonban pedig Churchill szerepében látható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.