Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nincs többé fiú szoprán - Nemsemlegesebb elnevezéseket javasol egy amerikai szakbizottság

Nincs többé fiú szoprán – Nemsemlegesebb elnevezéseket javasol egy amerikai szakbizottság

Nincs többé fiú szoprán? Legalábbis a zenei terminológiában. A Music Library Association of America ajánlásában a nemsemlegesebb megnevezések használata mellett foglalt állást. 

- hirdetés -

A hangfajokra és a kórusokra vonatkozó szóhasználatban javasolt változtatásokat az amerikai zenei könyvtárak szövetségének egyik bizottsága egy 2020 márciusi konferencia nyomán.

- hirdetés -

A bejelentés értelmében a bizottság tagjai között széleskörű konszenzus alakult ki abban a tekintetben, hogy a zenei hangterjedelmet válasszák el az énekesek nemétől, mivel ezeknek a meghatározásoknak a pontossága akár kortárs, akár történelmi kontextusban is megkérdőjelezhető.

Annak ellenére, hogy előfordulhatnak olyan esetek, amikor egy nemet jelentő meghatározás helytállóbb (mint például a fiú szoprán esetében) a résztvevők egyetértettek abban, hogy ki kell alakítani azokat a megnevezéseket, amelyek a nemi szerepeket leválasztják a hangfaji és kórusénekléshez kapcsolódó meghatározásokról. Egy tenor például lehet férfi, nő vagy nem binárisan meghatározott nemű személy, ennek megfelelően a hangterjedelmi besorolásra használt kifejezéssel nem korlátozható az előadó neme.

Egy külön a szakszavak használatára létrejött csoport tavaly tavasszal kezdett el foglalkozni azokkal a zenei kifejezésekkel, amelyek nyíltan vagy burkoltan tartalmaznak nemi meghatározást, emiatt nem megfelelőek vagy akár félrevezető is lehetnek. A kérdéses szavak helyett új, kevésbé problematikus megoldásokat is javasolnak az egyéni előadók és az együttesek számára is.

A felülvizsgálat az alábbi meghatározásokat érintette az angol terminológiának megfelelően: mixed chorus; men’s chorus, women’s chorus, girls’ chorus, children’s chorus, boys’ chorus, chorus changing voices, changing voice, soprano voice, mezzo-soprano voice, alto voice, tenor voice, baritone voice, bass-baritone voice, bass voice, basso profundo.

Az új meghatározások, mint a  transgender chorus; transgender voice; treble chorus; tenor bass chorus (egyelőre az angol terminológia szerint) 2021. április 19 után használhatóak.

(via Slipped Disc)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!