Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Olivier Mantei kerül a Párizsi Filharmónia élére

Olivier Mantei kerül a Párizsi Filharmónia élére

Olivier Mantei novembertől tölti be a posztot, a kinevezése öt évre szól. A francia opera- és színházrendező Laurent Bayle-ot, az ország kulturális életének meghatározó alakját váltja a pozícióban.

- hirdetés -

A Kulturális Minisztérium és Párizs önkormányzata a héten jelentették be Olivier Mantei kinevezését. A Cité de la Musique – Philharmonie de Paris valójában nem egyetlen intézmény, hanem egy intézménykomplexum – nem véletlen az elnevezése, mely azt jelenti, a zene városa. Párizs 19. kerületében található területen könnyű- és komolyzenei koncerttermek és egy hangszermúzeum is található. 2015-ben nyílt meg Philharmonie de Paris, melynek 2400 ülőhelyes koncerttermében főleg komolyzenei koncerteket tartanak, de jazz és világzene is szerepel a repertoárban.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Elszállt a büdzsé a Párizsi Filharmónia építésekor – a felek egymásra mutogatnak

Az 1965-ben Nantes-ban született Olivier Mantei irodalomból és zenetudományból diplomázott, majd több zenei intézmény élén is bizonyított már. A régizenei és kortárszenei muzsikusok és szervezeteik érdekvédelmét ellátó FEVIS (la Fédération des Ensembles Vocaux et Instrumentaux Spécialisés) alapítója és elnöke. 2007 óta az Opéra Comique társigazgatója, 2015-től pedig főigazgatója volt.

A Cité de la Musique-Philharmonie de Paris kapcsán művészeti programjában kifejtette, azt szeretné, ha „az intézmény az élet színtere lenne, hozzáférhető és példamutató ami a befogadást illeti” – írja a Kulturális Minisztérium közleménye. „Olivier Mantei programja minden zenei irányzatra nyitott, ötvözi a megközelíthetőtséget és a minőséget.” Olivier Mantei az Orchester de Paris-ra és kórusaira támaszkodva szeretné növelni az intézmény hazai és nemzetközi befolyását.

(via www.francemusique.fr)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.