Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Tanítása örök érték - egykori hallgatói búcsúznak Soproni Józseftől

Tanítása örök érték – egykori hallgatói búcsúznak Soproni Józseftől

Soproni József Nemzet Művésze címmel kitüntetett zeneszerző-zenepedagógust, a Zeneakadémia volt rektorát 90 éves korában érte a halál. Az alábbiakban egykori hallgatóinak búcsúját közöljük.

„Április 24-én szomorú hírt kaptunk a feleségtől, Zsuzsától: csendesen elaludt szeretve tisztelt tanárunk, Soproni József. A Zeneakadémia 1967-ben végzett zeneelmélet-karvezetés szakos évfolyamának még élő tagjai megrendültünk a hír hallatán. Néhányunknak már a Bartók Konzervatóriumban is szolfézs tanárunk volt, így a kapcsolatunk majd egy évtizedesnek mondható.

Utólag világosan látjuk, hogy életünknek abban a formálódó szakaszában nagy szükségünk volt szakmai-lelki irányítóra. „Osztályfőnökünk” volt ő nekünk. Szolfézs órái messze többet adtak a zenei ismereteknél. Tiszteletet parancsolt kivételes műveltsége, briliáns zongoratudása. Szülővárosa, Sopron, a leghűségesebb magyar város mentalitásával, gazdag zenei tradíciójával egész életét meghatározta.

„Élhettem volna más országban is, de csak a hazámban vagyok képes létezni” – mondta egy interjújában.

Munkájában – a tanításban és a zeneszerzői alkotásban egyaránt – a minőség, a magas mérce, a tökéletességre való törekvés jellemezte. Ez számunkra példaértékű volt. Szilárd, független, szuverén egyénisége megnyilvánult rektori évei alatt is.

Évfolyamunk hagyományos évenkénti találkozóin többször megtisztelt bennünket jelenlétével. Felajánlotta a tegeződést, ezzel oldotta a tiszteletből neki kijáró „három lépés” távolságot. Ha visszaidézzük őt, csakúgy mint fotóiról örök mosollyal, sugárzó jóindulattal néz ránk.

Beszélgetéseinkben emlékezve óráira többször említettük mint maradandó élményt Brahms Német rekviemjét. Amikor tételeit énekeltük, ez nem pusztán kottaolvasási gyakorlat, elméleti elemzés volt. Tanár úr segített felfedezni a szöveg a zene belső összefüggéseit. Most az elmúlás, a búcsú idején aktuálissá válik a mű záró tételének vigasztaló üzenete: „Boldogok a halottak, akik az Úrban halnak meg… mert megnyugosznak fáradozásaiktól, mert cselekedeteik követik őket.”

Soproni József tanár urat mi tanítványai példaképül kaptuk. Tanítása számunkra örök érték. Közvetítendő a következő nemzedéknek!”

Bakó Enikő

Berkesi Sándor

Fekete Mária

Fodor Éva

Locsmándi Miklós

Nemes Klára

Németh Márta

Pataky Katalin

Szűcs Mária

Tóbiás Anna

Várady Klára

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.