Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Százezer forintnyi kultúrbérletet kapnak a francia fiatalok

Százezer forintnyi kultúrbérletet kapnak a francia fiatalok

300 euró értékben vásárolhat könyvektől a színházjegyen át a művészeti kellékekig mindent a kultúrbérlettel az a közel 800 ezer francia fiatal, aki idén tölti be a 18. életévét. 

- hirdetés -

A kultúrbérletet már Franciaország 14 körzetében tesztelték, most pedig az egész országra kiterjesztik. A 18. életévüket betöltő fiatalok egy applikáció letöltésével jutnak hozzá a 300 euró (nagyjából 100 ezer forint) értékű kultúrabérlethez. Ezt az összeget beválthatják színház-, mozi- vagy koncertjegyekre, tánckurzusokra, hangszerekre, művészeti kellékekre és bizonyos megszorításokkal online előfizetésekre is.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Már 30 színházat foglaltak el a dühös francia kulturális dolgozók

A kétéves próbaidőszak alatt 164 ezren jelentkeztek a teszt-kultúrbérletre és háromnegyedük legalább egyszer használta is.

Elsöprő többségben könyvet vásároltak belőle, de a hangszervásárlás, a mozijegyek is népszerűnek bizonyultak.

Évente közel 800 ezer francia fiatal ünnepli a 18. születésnapját Franciaországban.

A járvány miatt kényszerű bezárásokat most kezdik feloldani az országban, így ezen a héten nyitottak újra a francia mozik és múzeumok. A kultúrbérlet ötlete azonban nem emiatt született, ez volt Emmanuel Macron 2017-es elnöki kampányának egyik ígérete, amelyet most beváltott. A francia elnök egy 30 másodperces TikTok- és Instagram-videóban jelentette be a kedvezményt. Itt példákat is hozott a lehetséges filmek, múzeumok, regények, mangák, videójátékok, rap vagy metál zenék közül, hogy mi mindenre lehet beváltani a kultúrbérletet. Azonban azt javasolta, hogy böngésszék át a kultúrbérlet oldalán a teljes listáért és mindenki maga döntheti el, mire költi az összeget.

jegyek - forrás: pixabay
jegyek – forrás: pixabay

Az applikáció tételesen felsorolja azokat a kiállításokat, koncerteket más kulturális eseményeket, amelyek a fiatal lakóhelyéhez közel találhatóak és érvényes rájuk a kedvezmény. A koncerttermek, színházak és mozik egyelőre még mindig csak a befogadóképességük 35 százalékán működnak, ahogy a múzeumokban is szigorítások vannak érvényben a látogatók száma kapcsán. Mivel a mozik és múzeumok több mint hat hónapja nem nyithattak ki, így a kultúrbérlet segíthet beindítani a nehéz helyzetben lévő szektorokat.

Az összeg digitális tartalmakra is fordítható, itt azonban korlátozásokkal éltek a törvényalkotól. Kizárólag francia digitális platformok esetében él a kedvezmény, így a Netflix, Amazon vagy a Disney+ szolgáltatásaira nem érvényes, a francia szolgáltatók, azonban, mint a Canal Plus, a Salto, vagy az OCS elérhetőek vele. Ugyanez a helyzet a zenei platformoknál: a Spotify nem játszik, de a Deezer-re előfizethetnek vele.

A regisztrálást követően a fiataloknak két év áll rendelkezésükre, hogy felhasználják a pénzt.

Az eredeti tervek szerint 500 eurót (kb. 175 ezer forint) kaptak volna a tinédzserek, a kormány azonban úgy határozott, hogy ebből az összegből 200 eurót (kb. 70 ezer forint) az iskolásoknak ad 2022-től. A 14. és 15. életévüket betöltők évente 25 euróval (kb. 9000 Ft) gazdálkodhatnak majd, az iskola utolsó három évében pedig évente 50 euróval (18 ezer Ft)

(via BBC)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!