Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Közös európai gondolkodás indult a színházak pandémia utáni újjászületéséről

Közös európai gondolkodás indult a színházak pandémia utáni újjászületéséről

Az Európai Színházi Konvenció (ETC) közösségébe tartozó 18 ország 22 vezető színháza fogott össze, hogy országuk sajátosságaira alapozva képet alkossanak arról, hogy mit jelenthet a színházak számára a pandémián túli újjászületés. A Renaissance elnevezésű projekt 2021. május 9-én, vasárnap, Európa napján indul.

- hirdetés -

A „reneszánsz” a pandémiával való együttélés után a virtuális térben újjászülető színházat is jelenti. A résztvevő európai színházak új formátumokat próbáltak ki, s a digitális térre kifejlesztett színpadi munkát és dramaturgiát mutatták be – a reneszánsz kreatív robbanására reflektálva – egy-egy ötperces rövidfilmben.

- hirdetés -

„Új módot akartunk találni arra, hogy tagszínházaink továbbra is közös munkát végezhessenek.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk tagszínházaink rövidfilmjeit. Átgondolt, gyönyörű, változatos stílusú és művészi hatású filmek készültek.” – jelentette ki a reneszánszról kapcsán Heidi Wiley, az ETC ügyvezető igazgatója.

A Pesti Magyar Színház – mint az ETC egyik magyarországi tagja – rövidfilmjét a reneszánsz csúcsművére: Shakespeare Rómeó és Júlia drámájára alapozta, amelyet néhány hónapja mutattunk be. A kisfilmben különböző nemzetközi adaptációk keverékét alkalmazzuk, mert így tudjuk leginkább bemutatni a kulturális és dramaturgiai különbségeket, a szavak, nyelvek, szövegek fölött álló örök érzéseket. Az ötlet Deres Péter dramaturgnak és Gémes Antos színművésznek köszönhető, a kisfilmet Rick Zsófia készítette.

A Pesti Magyar Színház kisfilmje június 1-jén tekinthető meg. 

Május 9-én, vasárnap 00:00 és 23:59 között minden videót korlátozott ideig lehet megtekinteni az ETC honlapján majd az alábbi időpontokban az egyes kisfilmek megtekinthetők az ETC honlapja mellett a színház weboldalán és a közösségi médiában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.