Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Színházi Társaság: veszélyben a nagyváradi színházi kultúra autonómiája

Színházi Társaság: veszélyben a nagyváradi színházi kultúra autonómiája

A Nagyváradi Szigligeti Színház értéket teremt, értéket képvisel. Különösen fontos szerepe van a fiatal, pályakezdő színházművészek pályára segítésében, és ilyen módon is hat az erdélyi magyar nyelvű színjátszásra, közvetve a magyarországi színházi életre.

- hirdetés -

Nem engedhetjük meg, hogy ez az érték egy racionálisnak tűnő, adminisztratív gesztus által sorvadásnak induljon.

- hirdetés -

A tíz évvel korábbi önállóvá válás sikerek sorát eredményezte, bizonyítva a döntés helyességét. Most, hogy a Szigligeti Színház összevonásra kerülhet a Regina Maria Színházzal, és az Állami Filharmóniával, ezeket a sikereket lenullázhatja.

Ide kapcsolódik:
Megszűnhet Nagyváradon az önálló magyar színház

A projekt alapú működés gazdaságosabb lehet, de az állandó társulat és az ezzel összefüggő repertoár hiányát elsősorban Bihar megye és vonzáskörzetének nézői fogják megérezni.

Ide kapcsolódik:
A nagyváradi magyar színház megmaradásáért tesz lépéseket a Magyar Teátrumi Társaság

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége tisztában van azzal, hogy ezek a döntések az autonóm helyi ökormányzat kompetenciái, de szeretnék felhívni a romániai illetékesek figyelmét,  hogy az általuk felvázolt irány mindenképpen a sokszínű nagyváradi színházi kultúra autonómiját sértik, s ezzel hosszútávon annak minőségét veszélyeztetik.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.