Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Több száz bronz műtárgyat ad vissza Németország Nigériának

Több száz bronz műtárgyat ad vissza Németország Nigériának

A századforduló idején mintegy négyezer műtárgyat vittek el a gyarmatosítók az egykori Dahomey Királyságból és a Benini Királyságból, melyek többek között brit és német múzeumokba kerültek. Egy új megállapodás szerint Németország 2022-ben elkezdi visszaszolgáltatni az afrikai országokból származó műkincseket, amit a nigériai és a benini kormány az 1960-as évek óta követel.

- hirdetés -

A műkincsek a mai Benin területén létező Dahomey Királyságból és a mai Nigéria területén létező Benini Királyságból származnak. A brit hadsereg 1897-ben foglalta el a királyság székhelyét, és döntötte meg az akkor uralkodó Ovonramwen nevű király hatalmát.

- hirdetés -

A gyarmatosítók mintegy négyezer bronz és elefántcsont műtárgyat vittek magukkal, melyek a londoni British Museumba és más európai intézményekbe kerültek. A berlini Etnológiai Múzeum gyűjteményében 530 benini műkincs, köztük 440 bronz műtárgy található.

„Hozzá akarunk járulni egymás kölcsönös megértéséhez és a megbékéléshez azoknak az embereknek a leszármazottjaival, akiket kulturális kincseiktől megfosztottak a gyarmatosítás idején” – emelte ki Monika Grütters német kulturális miniszter a megállapodás kapcsán. A műtárgyakat ugyanis az 1960-as évek óta követeli vissza Nigéria és Benin.

Ide kapcsolódik:
Több ezer, illegális ásatásokból származó műtárgyat adtak vissza Egyiptomnak

Beninben, a nigériai Edo állam fővárosában egy olyan központot terveznek idén építeni, ahol a műkincseket tárolják és tanulmányozzák, 2025-ben pedig egy újonnan épülő múzeumban helyeznék el a visszakapott leleteket.

(Via Múlt-kor)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.