Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Szegedi Egyetem docense lett Szepesi János klarinétművész

A Szegedi Egyetem docense lett Szepesi János klarinétművész

Szepesi János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezető klarinétművésze a 2021/22-es tanévtől kezdi meg munkáját a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karán.

- hirdetés -

A Dohnányi- és Artisjus-díjas művész a kinevezése kapcsán lapunknak elmondta, hogy örömmel fogadta a megtisztelő, ugyanakkor nagy kihívást is jelentő feladatot. Mint fogalmazott: „a munka és az alázat az, amiben hiszek, az oktatói munkában pedig a személyiségből fakadó önálló muzikalitást keresem.”

- hirdetés -

Szepesi János 1962. február 26-án született Egerben. Zenei tanulmányait kilenc éves korában Miskolcon kezdte az Erkel Ferenc Zeneiskolában Novák József tanítványaként, majd 1976-tól a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, ahol 1980-ban érettségizett.

Főiskolai tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola miskolci tanárképző tagozatán kezdte meg, majd miután 1982-ben felvették a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarába, a budapesti tagozaton szerzett diplomát.

1983-ban részt vett Karl Leister és Michel Arrignon mesterkurzusán. 1984-ben felvételt nyert a Zeneakadémiára, ahol 1987-ben Dittrich Tibor növendékeként diplomázott. 1987-től a bécsi Zeneakadémián tanult, és szerzett művészdiplomát Alfred Prinz és Ernst Ottensamer osztályában.

Ide kapcsolódik:
A Szegedi Tudományegyetem oktatója lesz Rost Andrea

1991-1993 a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, majd 1994-től 1999-ig a csepeli Zeneművészeti Gimnázium klarinéttanára. 1994 és 2010 között a miskolci Zeneművészeti Főiskolán tanított. Az általa 1995-ben megalapított Budapest Klarinét Quartett a hazai és nemzetközi koncertélet aktív résztvevője, több kortárs hangfelvételt készített a Magyar Rádió és a Hungaroton részére. Szólistaként és kamaraművészként számos együttessel és zenekarral koncertezett. 2005-ben az év zenekari művészeként, Dohnányi Ernő-díjban részesült. 2007-ben DLA doktori címet szerzett. 2009-ben és 2010-ben Artisjus-díjjal tüntették ki.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.