Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Az SZFE-t Kurázsi díjjal, Lengyel Annát posztumusz különdíjjal ismerik el a színikritikusok

Az SZFE-t Kurázsi díjjal, Lengyel Annát posztumusz különdíjjal ismerik el a színikritikusok

A Színházi Kritikusok Céhe idén 42. alkalommal adja át a Színikritikusok díját. A koronavírus-járvány jelentős mértékben befolyásolta az elmúlt két évadot, ezért erre való tekintettel a kategóriák is módosultak.

- hirdetés -

„A kritikusdíj életében olyan évadot zárunk, amelyhez hasonlót aligha láttunk. A rendszerváltás óta talán a mostani volt a legzaklatottabb színházi évad” – írtuk a 2010/2011-es évad kapcsán. Tíz évvel később ezeket a mondatokat szinte ugyanígy leírhatnánk, mindössze az egyes számot kellene többesre változtatni, hiszen nem egy, de két járvány sújtotta évad áll mögöttünk. Reményeink szerint a Színikritikusok díjának szeptember 12-i átadója ennek az időszaknak a lezárása lesz.

- hirdetés -

Az idei életműdíjas nevét májusban hoztuk nyilvánosságra. Mint ismeretes, a Színházi Kritikusok Céhe évente egyszer titkos szavazással életművéért kritikusdíjat adományozhat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt pályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg stb.), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához.

Ide kapcsolódik:
Szakács Györgyi jelmeztervező a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

2021-ben Szakács Györgyi jelmeztervező kapja a Színházi Kritikusok Céhe életműdíját.

Posztumusz különdíjjal tisztelgünk Lengyel Anna dramaturgi, műfordítói, színházszervezői munkássága előtt.

Kurázsi díjjal ismerjük el a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóit és hallgatóit, akik kiálltak egyetemük szabadságáért.

Színházi Kritikusok Céhének életműdíja
Színházi Kritikusok Céhének életműdíja

A Színikritikusok díjának 15 kategóriája a körülményekre való tekintettel a 2019/2020 és 2020/2021-es évadokra megváltozott, és

idén nem a jelöltek, hanem a díjazottak nevét hozzuk nyilvánosságra a díjátadó est előtt.

Az előző évek gáláihoz képest szerényebb ünnepségre 2021. szeptember 12-én 19 órai kezdettel kerül sor a Bethlen Téri Színházban, az eseményt azonban Facebook-oldalunkon élőben és ingyenesen közvetítjük.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!