Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Díszpolgári címet kapott Presser Gábor

Díszpolgári címet kapott Presser Gábor

A koronavírus-járvány miatti egy év kihagyás után, június 26-án este adták át a II. kerület elismeréseit – adta hírül a II. kerület Facebook-oldala. Presser Gábor mellett többek közt Radnóti Zsuzsa és Hornyánszkyné Becht Erika is kapott kitüntetést.

- hirdetés -

Egy év kihagyás után, június 26-án este adták át a II. Kerületért Emlékérmeket, a II. Kerület Posztumusz Díszpolgára és a II. Kerület Díszpolgára címeket a 2020-as és a 2021-es év kitüntetettjeinek a Klebelsberg Kultúrkúriaba.

- hirdetés -

„Büszkék vagyunk arra, hogy számtalan kiválóság él és élt velünk a kerületben, akik innen indultak és indulnak el hivatásukat gyakorolni, alkotni, gyógyítani, tanítani, és ide is érnek haza.” – fűzte hozzá Őrsi Gergely.

 

A II. kerület 2020-as díjazottjai:

A 2020. évben, Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete II. Kerületért Emlékérmet adományozott Hornyánszkyné Becht Erika, a Járdányi Pál Zeneiskola zongoratanárnőjének, aki sokak mellett Balázs Jánost, Érdi Tamást, Egri Mónikát, Ránki Fülöpöt és Kocsis Krisztiánt indította el a zongoraművészi pályán.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete, II. Kerületért Emlékérmet adományozott Cakó Ferenc animációsfilm-rendezőnek, grafikusművésznek, a magyar és a nemzetközi animációs filmművészet kiemelkedő személyiségének. Cakó számtalan díja mellett AB OVO című művével nyerte meg a Cannes-i Aranypálmát és a Hamu című homokanimációjával a Berlini Arany Medve-díjat, de neki köszönhetjük a gyurma- és szoboranimációs filmeket, mint a Sebaj Tóbiás, a Zénó és a Töf-töf elefánt.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete II. Kerület Posztumusz Díszpolgára kitüntető címet adományozza Póta Gyula közgazdásznak, a II. kerület első szabadon választott polgármesterének, aki véghezvitte a korábbi tanácsi rendszer átalakítását modern, valódi önkormányzattá. Póta Gyula meghatározta a kerület fejlődésének irányát, egyetértésre, közösséget szolgáló döntésekre törekvő és a konszenzust kereső politikus, a demokratikus értékek mentén hitelesen gyakorolta polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői munkáját. A díjat lánya Majzik-Póta Júlia vette át.

A II. kerület díszpolgára lett Radnóti Zsuzsa - Forrás: A Vígszínház FB-oldala
A II. kerület díszpolgára lett Radnóti Zsuzsa – Forrás: A Vígszínház FB-oldala

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „A II. Kerület Díszpolgára” címet adományozta Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturgnak, aki több évtizedes munkássága során számos kortárs író darabját segítette színpadra. Olyanokat, mint Szakonyi Károly Adáshibája, Weöres Sándor Kétfejű fenevad vagy Örkény István Macskajáték című műve, de a Kőműves Kelemen, A padlás, a Dzsungel könyve vagy A Pál utcai fiúk zenés színpadi előadások sem jöhettek volna létre nélküle. Színházi tevékenysége mellett ápolja férje, Örkény Istvánnak emlékét és írói hagyatékát.

A II. kerület 2021-es díjazottjai:

A 2021. évben Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a II. Kerületért Emlékérmet adományozta az Auguszt Cukrászdának, amely több mint másfél évszázad óta képviseli a minőséget és tradíciót. Az Auguszt család negyedik generációja viszi tovább a családi örökséget, hogy a legfinomabb hasékkal, tortákkal, süteményekkel és desszertekkel szerezzen örömöt a II. kerületi és valamennyi ide látogató vendégnek. A díjat Auguszt Ibolya és Auguszt József vette át.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a II. Kerületért Emlékérmet adományozta Dr. Prodán Zsolt gyermekszívsebésznek. Elismerésül a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főorvosának, aki 2011-től a kórház Gyermekszívsebészeti Osztályának vezetője. Dr. Prodán Zsolt Debrecenben a református kollégiumban, majd az Orvostudományi Egyetemen tanult, és a veleszületett szívbetegségek nemzetközileg elismert specialistájaként tért haza külföldről, hogy a magyar gyermekszív-transzplantációs és műszív program kiteljesedésén dolgozzon.

Ide kapcsolódik:
Meghalt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a II. Kerület Posztumusz Díszpolgára kitüntető címet adományozta Mihály Tamás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosnak, zeneszerzőnek. A legendás Omega együttes oszlopos tagja tehetségét, munkásságát közel öt évtizeden át állította a zenekar közönsége, az Omegás zenei hangzás és színpadi világ szolgálatába. A basszusgitáros először a Scampolo, majd az Omega kötelékébe állt, és szerzett tizenhat világszerte sikeres nagylemezt a Trombitás Fréditől az Időrablón át az Égi jelig. A díjat Mihály Tamás özvegye, dr. László Júlia vette át.

A II. kerület díszpolgára lett Presser Gábor - Forrás: A Vígszínház FB-oldala
A II. kerület díszpolgára lett Presser Gábor – Forrás: A Vígszínház FB-oldala

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a II. Kerület Díszpolgára kitüntető címet adományozta Presser Gábor, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőnek, előadóművésznek. „Picinek”, a jelenkori magyar zenei élet egyik legnagyobb alakjának. Presser a Scampolo, az Omega és a Lokomotív GT egykori tagja, több generáció által szeretett, játszott és énekelt dalokat köszönhetünk neki, aki számos nagyszerű pályatársnak komponált kiváló műveket, és a legjobb hazai művészek útját segítette. A zeneszerző a Vígszínház zenei vezetője és olyan előadások zenéjét szerezte, mint a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Padlás vagy a Magyar Carmen.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!