Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Barth István fuvolaművész

Elhunyt Barth István fuvolaművész

Életének 85. évében, vasárnap elhunyt Barth István, aki kidolgozta az éneklésen alapuló fuvolaoktatás pedagógiai programját a 8-10 éves gyermekek számára készített, testméretükhöz igazodó, saját készítésű Fafuvi elnevezésű hangszerein.

A Liszt- és Doppler-díjas fuvolaművész a Pannon Filharmonikusok örökös tagja, a Pécsi Tudományegyetem volt docense néhány napja ünnepelte 84. születésnapját.

Barth István 1937. június 16-án született Budapesten. A fővárosi Zenei Gimnázium fuvolaszakán tett érettségi vizsgát 1955-ben, majd ezt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (a Zeneakadémián). 1960-ban diplomázott Hartai Ferenc tanítványaként fuvolaművész-tanár képesítést szerezve.

Még zeneakadémiai tanulmányai alatt, 1957-ben került Pécsre, az egy évvel korábban alakult Pécsi Filharmonikus Zenekarhoz. Itt és a Pécsi Nemzeti Színház Zenekaránál a szólamvezető I. fuvolás posztot töltötte be egészen 1997-es nyugdíjba vonulásáig. Eközben a Liszt Ferenc kamarazenekarral, a Budapesti Vonósokkal és a Weiner-Szász Kamarazenekarral külföldi turnékon is részt vett. Járt többek közt Angliában, Dániában, Luxemburgban, Francia-, Német-, Olasz-, Orosz- és Finnországban.

Szólóhangversenyeken is megmutatta tehetségét Pécsett, Budapesten a Zeneakadémián, Salernóban és a Varsói Magyar Intézetben. Olyan kamarazenei partnerei voltak, mint Rolla János hegedű-, Csánky Emília és Lencsés Lajos oboa-, Pertis Zsuzsa csembaló-, valamint Gyöngyösy Zoltán és Kovács Lóránt fuvolaművész és a világhírű trombitás, Maurice André.

Barth István Pécsre kerülése óta tanított a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, majd 1967-től 1998-ig Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi tagozatán. 2003-2006 között a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense volt, több alapfokú művészetoktatási intézményben is tanított. Kidolgozta az éneklésen alapuló fuvolaoktatás pedagógiai programját a 8-10 éves gyermekek számára készített, testméretükhöz igazodó, saját készítésű hangszereken.

Barth István a magyar fuvolás társdalomban a legtöbb növendéket nevelő tanárok egyikeként megkapta életművért a Doppler-díjat. Leghíresebb növendékei: a komlói születésű, fiatalon elhunyt Gyöngyössy Zoltán (1958-2011) a Liszt-díjas fuvolaművész, Szkladányi Péter (1944-2003) a Pécsi Szimfonikus Zenekar igazgatója és fuvolaművésze, Deák Ildikó a Linzi Bruckner Zenekar szólófuvolása, Oborzil Adél az Ausztriában élő fuvolaművész és tanár, Kollár Anikó fuvolaművész, zenei és kulturális menedzser, valamint Tímár Judit, a Pannon Filharmonikusok fuvolaművésze.

Barth István a Doppler-díj mellett megkapta az Év Zenekari Művésze elismerést, a Janus Pannonius-díjat, az Amtmann Prosper Emlékérmet, a Pannon Filharmonikusoktól az Örökös Tag címet, Pécs Város Pro Communitate (A Közösségért) díját, a magyar állam pedig Liszt-díjjal ismerte el tanári és művészi munkásságát.

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.