Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Emlékévvel ünneplik Petőfi születésének 200. évfordulóját

Emlékévvel ünneplik Petőfi születésének 200. évfordulóját

A 2022-2023-as év Petőfi Sándor jegyében telik majd. A költő nevét viselő Petőfi Irodalmi Múzeum például interaktív Petőfi-busszal készül az alkalomra. A kapcsolódó rendezvények azonban nemcsak a költő irodalmi munkásságát, de politikai szerepvállalását is vizsgálják, hangsúlyozta Kásler Miklós. 

- hirdetés -

“Petőfi Sándor, a költőfejedelem születésének 200. évfordulója jó alkalom méltatni, újragondolni korának eseményeit és következményeit” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a június 1-jei sajtótájékoztatón.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Van-e még esély rá, hogy Petőfi életműve megszabaduljon a rákent sztereotípiáktól?

Petőfi nem csak nagyszerű költő volt, de a radikálisok között megjelent a politikai palettán is világította meg Kásler Miklós a bicentenáriummal összefüggésben annak hátterét, milyen események vezettek a 19. századi reformkorhoz. „Az 1848-as törvények tartósnak bizonyultak, és olyan viszonyok alakultak ki, amelyek biztosítani tudták Magyarország prosperitását” – fogalmazott a miniszter.

A legfontosabb feladatnak a pályázatokban is a közösségépítést nevezte Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a pandémia miatt kialakult helyzetben. Az NKA arra fog törekedni, hogy 2022-ben a megalakuló két új ideiglenes kollégium pályázatai kapcsolódjanak az emlékévhez.  Ennek kézenfekvő eszköze a kultúra, ezért fontos annak szereplőit az államnak támogatnia.

Megújul PIM állandó Petőfi-kiállítása, továbbá a tervek szerint összenyitják a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel

árulta el Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Hogy ne csak a budapestiekhez jussanak el a programok, interaktív Petőfi-busz fogja járni a Kárpát-medencét vándorkiállítással, közművelődési, múzeumpedagógiai programokkal.

Petőfi Irodalmi Múzeum - fotó: Horváth Péter Gyula
Petőfi Irodalmi Múzeum – fotó: Horváth Péter Gyula

“Petőfi sorsa és életpályája magába sűríti mindazt, amit a reformkorban az anyanyelvi kultúra megszületése, érvényesülése, a modern magyar nemzet kialakulása, kulturális intézményeink megerősödése jelentett”

– fogalmazott Demeter Szilárd.

Elmondta, hogy a bicentenáriumon megmutathatják, micsoda értéket képvisel a Kárpát-medencében található több száz magyar múzeum közgyűjteménye, emellett lehetőség lesz az elsősorban a reformkorhoz köthető irodalmi emlékházak és emlékhelyek megújítására is.

Az Országgyűlés tavaly nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából.

Az emlékév támogatására kormány 9 milliárd forintot biztosít. Ebből egyaránt 3 milliárd jut a bicentenáriumi programokra, a vidéki múzeumok támogatására, valamint az irodalmi emlékházak és emlékhelyek fejlesztésére.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.