Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Haumann Péter visszavonul a színpadtól

Haumann Péter visszavonul a színpadtól

A 80 éves Haumann Péter Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész az ATV Húzós című műsorában közölte, hogy bár nem játszott el mindent szerepet, amit szeretett volna, már nem akar visszatérni a színpadra.

- hirdetés -

„Fene se gondolta volna, hogy a Hupikék törpikék legalább olyan érvénnyel merül fel, mint a III. Richárd” – fogalmazott a műsorban életműve kapcsán.

- hirdetés -

A tanításról szólva kifejtette, hogy 1989 előtt megtalálta egy felkérés, de később azt a választ kapta, hogy „nem tudjuk megoldani”. A későbbiekben nem nagyon hívták, de nem is ment volna, aminek elmondása szerint egyik oka, hogy nem bírta volna ki, hogy olyanokkal döntsön a jelentkező fiatalokról, akikkel nem jött ki igazán, mert erősen más a véleménye.

Kevés emelkedett pillanat van ezen a pályán – mondta a színművész, ugyanakkor a fiával közös szerepléseket ilyennek élte meg.

A Katona József Színházban töltött utolsó éveiről szólva elárulta, hogy nem volt boldog, mert „nem tudtak igazán gazdálkodni” vele, pedig volt még benne erő. Haumann Péter végül kifejtette, hogy nincs benne hiányérzet, és nem fáj a szíve.

Haumann művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el. A Halhatatlanok Társaságának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

Emlékezetes alakítása volt az Állítsátok meg Arturo Uit címszerepe, a Sok hűhó semmiért Benedekje, a Hamlet Claudiusa, kiváló volt mint Volpone Ben Jonson darabjában, vagy Albinként az Őrült nők ketrecében.

Több filmben és számos tévéjátékban is szerepelt, köztük volt a Forró vizet a kopaszra, a Fekete gyémántok, a BÚÉK, a Hajnali háztetők, az Anna filmje, A hídember, a Szabadság, szerelem és a Kalandorok. Felejthetetlen alakításainak egyike a Patás figurája Rideg Sándor Indul a bakterház című regényének filmes feldolgozásában. Jelenleg az Apatigris című tévésorozatban láthatjuk.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!