Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Itt vannak az év legjobb gyerekkönyvei

Itt vannak az év legjobb gyerekkönyvei

Már hetedik éve osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díjat. Idén már hét kategóriában ítélte oda az elsimerést a független szakmai zsűri. Mutatjuk a díjazottakat.

- hirdetés -

Gyerekkönyv írói 0-6 éves korig, 6-12 éves korig, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs és ismeretterjesztő könyv kategóriában érkeztek a nevezések a 2020-ban megjelent könyvek közül – közölte a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum. A díjat egy felkért szakmai zsűri ítéli oda, melyekbe a kiadók jelölnek könyveket az előző év kiadványaiból.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat az online Margó Irodalmi Fesztiválon

Az Év Gyerekkönyv Írója (6 év alatti kategória) Dániel András (Kuflik és az elveszett folt, Pozsonyi Pagony)

A kufli-könyvek sok tekintetben egyedülállóak a gyerekkönyvek birodalmában: Dániel András író-illusztrátor egy olyan univerzumot hozott létre, ahol minden a feje tetején áll, és az olvasó (a szerzővel együtt) maximálisan engedheti szárnyalni a képzeletét. A kuflik rendhagyó mesehősök, akik hasonlóképpen rendhagyó, gyakran abszurd kalandokba keverednek – ám a bonyodalmak során sosem veszítik el nyugalmukat és mindig megnyugtató megoldást találnak.

A kuflik és az elveszett folt - forrás: Pagony
A kuflik és az elveszett folt – forrás: Pagony

Dániel András pedig kötetről kötetre bizonyítja, hogy a fantáziának valóban nincsenek határai, és mindig valami egészen váratlan új történettel tud előrukkolni, immár a 16 önálló kufli-köteten keresztül.

Az Év Gyerekkönyv Írója (6-12 éves korosztály) díjazottja: Kiss Ottó (A bátyám öccse, Pagony)

Kiss Ottó mély és mulatságos gyerekvers-kisregényében egy fiú mesél a bátyjáról és magáról. A két fiú tíz és tizenöt éves – más világok, de már abban a korban vannak, ahol jól látják és értik egymást. Értik, gyakran meg is értik, de annál pontosabban tudnak találatokat is bevinni.

A bátyám öccse - forrás: Pagony
A bátyám öccse – forrás: Pagony

Ebben a két testvérben minden fivér magára ismerhet. A könyvben található öt történet csupa lelki finomság és sok-sok humor. Mert a folyamatos testvércivakodás, huzavona és rivalizálás, amit végigkísérünk, tele van felszabadító humorral. Magunkra vagy a gyerekeinkre ismerhetünk, és a játszmák közben mindig fel-felsejlik a szeretet. Meg az a későbbi, felnőttkori mély kötelék, ami egy ilyen gyerekkori testvérkapcsolatból születik.

Az Év Ifjúsági Írója (12 év feletti kategória) Lipták Ildikó (Csak neked akartunk jót, Csimota Könyvkiadó)

Lilla kap egy tavaszikabátot a nevelőapjától, ami nem várt események sorát indítja el.
A történések nemcsak neki tartanak tükröt, hanem egyszeriben azokat is más megvilágításba helyezik, akikkel a mindennapjait tölti. De ha egyszer nem a ruha teszi az embert, hogyan lehetséges, hogy egy kabát egészen megváltoztatja az ember életét?

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót
Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót

Az Év Illusztrátora Grela Alexandra (A vakok és az elefánt – Papírszínház, Csimota Könyvkiadó)

Egy napon a vakok falujába elefánt háton egy utazó érkezett, miután az emberek még sosem találkoztak elefánttal, megkérték a falu hat bölcsét, hogy írják le nekik az állatot. A bölcsek sorra végigtapogatták, de mindannyian, annak csak egy-egy részletét ismerték meg, és az alapján alkották meg véleményüket.

Grela Alexandra (A vakok és az elefánt – Papírszínház, Csimota Könyvkiadó)
Grela Alexandra (A vakok és az elefánt – Papírszínház, Csimota Könyvkiadó)

Ez a régi tanmese emlékeztet mindannyiunkat arra, hogy amikor az igazságot keressük, nemcsak másokkal, hanem önmagunkkal szemben is legyünk kritikusak, hiszen ha csak egy nézőpontból közelítjük meg a világot akkor valószínűleg téves következtetésre jutunk.

Az Év Fordítója Érsek-Obádovics Mercédesz (Az utolsó bárány, Scolar Kiadó) 

Miféle vakító fény lehet az, ami egy téli éjszaka közepén felriasztja a bárányokat legmélyebb álmukból? És vajon hova tűnhettek a pásztoraik? Talán elrabolták őket az Ufók? Vagy netalántán ennek az egésznek ahhoz a lányhoz van köze, akiről az a hír járja, hogy egy közeli istállóban született? Hogy saját maguk győződjenek meg róla, a bárányok kalandos éjszakai felderítő túrára indulnak. De bizony hamarosan az első bárány rejtélyes körülmények között felszívódik…

Ulrich Hub: Az utolsó bárány
Ulrich Hub: Az utolsó bárány

Fergeteges humorral megírt karácsonyi mese az összefogásról, a hitről, a reményről, a szeretetről, a kitartásról, a bajtársiasságról, a kitűzött közös cél felé vezető rögös útról, a csapatszellemről, hét imádnivaló bárány kalandjain keresztül. A számos abszurd véletlennel, fantasztikus csodákkal, groteszk félreértésekkel tűzdelt történetben végigkísérjük a bárányok útját, akik az újszülött Kisded üdvözlésére sietnek.

Az Év Leginnovatívabb Könyve Amikor a kukák világgá mennek (Móra Könyvkiadó)

Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” – mondja Greta Thunberg.

Az Év Ismeretterjesztő Könyve: Tittel Kinga: A Duna kincsei, Kolibri Könyvkiadó

Tudtad, hogy akár hajóval is közlekedhetnénk a 4-6-os villamos vonalán? Szerinted hol mérik meg a Duna vízszintjét? Milyen kincsek találhatók a Duna mélyén? Mit nevezünk Budapest kacsájának? És tudtad, a város tengeri kikötő? Ha szeretnél többet is megtudni a Dunáról, ha érdekel a magyarországi hajózás története, vagy az elfeledett dunai szakmák, illetve minden, ami Európa leghosszabb folyójával kapcsolatos, ez a könyv épp Neked szól!

Tittel Kinga: A Duna kincsei,
Tittel Kinga: A Duna kincsei,

A Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának második része csodálatos körutazásra invitál: megmártózhatunk a régmúlt Duna-fürdőkben, kileshetjük a dunai aranyászok titkát, végül megpihenhetünk egy Buchwald-székben a csodálatos szőke – ám Strauss óta kék – Duna partján, hogy előkapjuk a zsebünkből A Duna kincseit, és onnan folytassuk egyedülálló felfedezőutunkat!

HUBBY különdíjat idén a Csimota Könyvkiadó kapta.

„Az eltelt lassan két évtized során a Csimota csaknem száz, hazai grafikusművészek által illusztrált kötetet adott ki. Emellett a nyugat-európai (ezen belül kiemelten a francia) könyvkiadás legkiválóbb alkotásait hozták el fordításokban a hazai közönségnek. Nyitottak a fiatal, új írói és grafikusi tehetségek felé. Könyveik képi megvalósítása különösen igényes, nyitott az újszerű megoldások irányába. A hazai gyerekkönyv-kiadás egyik legizgalmasabb vállalkozása a képkönyvek (Silent book) legkorábbi hazai péládi közé tartozó Design-könyvek sorozata, amelyben klasszikus meséket szöveg nélkül, kizárólag képekben dolgoz fel 5-5 grafikus.

A Csimota kiadó egyedüliként vállalta fel Magyarországon a japán Papírszínház műfaját, amelyben a mesék képről-képre, színpad-szerűen bontakoznak ki a hallgatóság előtt. Emellett korszakalkotó versantológiák (Friss tinta), lapozók és felnőtteknek szóló képkönyvek fűződnek a Csimota nevéhez. Minden kiadványuk könyvművészetileg átgondolt alkotás, amelyben szöveg és kép kivételes egységben jelenik meg.” (Részlet a laudációból, írta Révész Emese.)

A zsűri tagjai:
Csatlós Judit muzeológus, a Kassák Múzeum munkatársa
Győrei Zsolt író, fordító, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, a Károli Gáspár Református Egyetem óraadó tanára
Hansági Ágnes irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem tanára, a HUBBY elnökségi tagja
Halupa-Tiba Gabriella könyvtárostanár, a Könyvtárostanárok Egyesületének kitüntetett tagja
Sándor Enikő, a HUBBY elnökségi tagja

(via IGYC)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!