Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Londonban nyílik kiállítás Maurer Dóra tanítványainak műveiből

Londonban nyílik kiállítás Maurer Dóra tanítványainak műveiből

Angliai kiállítássorozat foglalkozik a legendás magyar művész diákjainak műveivel. A Maurer Dóra tanítványai című tárlat június 29-től megtekinthető a Londoni Magyar Nagykövetségen. Ezt követően augusztus 1-től a londoni David Kovats galériában, majd szeptemberben a HOXTON 253-ben kiállítják a műveket.

- hirdetés -

Maurer Dóra a hazai művészek közül egyedüliként mutatkozhatott be önálló tárlattal a világ egyik leghíresebb művészeti intézményében, a Tate Modernben, 2019 nyara és 2021 januárja között. Az akkori kiállítást nem csak a szakmai közeg kísérte figyelemmel, beszámoltak róla a meghatározó lapok is, mint a Guardian vagy az Evening Standard.

- hirdetés -

Maurer tanítványainak jelenlegi kiállítása több szempontból is megalapozott folytatása a Tate Modern-belinek. A művésznő személyes jóváhagyásával rendezett gyűjtemény egyben

reprezentálja Maurer Dóra közismerten demokratikus pedagógiai módszerét, melynek részeként diákjait partnerként bátorítja a kísérletezésre és az új utak keresésére,

a világ vezető képzőművészeti trendjeinek naprakész követésére.

Ide kapcsolódik:
A hazai képzőművészet élő legendája - Maurer Dórát köszöntjük

Ez a szemlélet tükröződik a kiállítás anyagán is. Bár a kiállított alkotók mind Maurer Dóránál képezték magukat az elmúlt bő fél évszázadban, különböző stílusokat képviselnek, különféle megközelítési módokkal, eltérő technikákkal dolgoznak – a festészettől a fotográfián át a videóművészetig. A kiállítás képei között találunk metszett fatáblát, lentikuláris nyomatot, illetve sablontázs technikával készült műtárgyakat is. Ezáltal a tárlat nemcsak Maurer Dóra pedagógiai munkásságának szellemét, hanem a magyar kortárs művészet sokszínűségét is bemutatja a londoni nagyközönségnek.

“Izgalmas megtapasztalni, ahogy egy kiemelkedő magyar képzőművész tájékozottságával, világlátottságával nemcsak művészek generációjának sorát képes felemelni, hanem meg is teremti a kapcsolatot a magyar és nemzetközi művészet között. A mostani kiállítás méltó folytatása Maurer Dóra nagyszerű Tate Modern-es tárlatának, egyben jelentősen hozzájárul a londoni magyar kulturális intézet évek óta egyre erősebb törekvéséhez, hogy a nemzetközi műtárgypiacon is helytálló, kortárs magyar művészekkel ismertesse meg a londoni szakértőket.” – hangsúlyozta Schőberl Márton, a KKM kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára.

„Maurer Dóra művészi munkássága jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország és Közép-Európa kiemelkedő kortárs művészeti értékek és teljesítmények forrásaként váljon értelmezhetővé a világ számára. Oktatói munkája pedig ahhoz, hogy ezután is legyen olyan, aki erre időnként emlékezteti is a világot. A londoni Tate Modern múzeumban nemrégiben rendezett Maurer Dóra kiállítás az előbbiben, a most nyíló nagyszerű tárlat pedig az utóbbiban, a kortárs magyar művészet iránti figyelem fenntartásában és kiszélesítésében játszhat fontos szerepet.” – emelte ki a mostani kiállítás jelentőségét Ledényi Attila, az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár alapító-igazgatója.

Maurer generációja (többek között Bak Imre, Lakner László, Keserü Ilona, vagy Lovas Ilona) már megszerezte a művészetének járó nemzetközi elismertséget és hírnevet, munkáik nemzetközi aukciókon is rekordokat döntenek. A londoni kiállítássorozat is egyfajta szimbóluma annak, hogy most eljött az őket követő, művészetileg szintén értékes, de még kevésbé elismert generáció ideje, hogy a magyar kortárs művészetet nemzetközileg is képviseljék a mestereikhez hasonlóan magas színvonalon.

A kiállítást a Londoni Magyar Kulturális Központ és az EDGE Communications szervezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

Kiállított művészek: Chilf Mária, Cserny Márton, Csörgő Attila, Jovánovics Tamás, Nagy Barbara, Szegedy-Maszák Zoltán, Wolsky András, Zalavári András.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!