Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Takács Kati kapta a Psota Irén-díjat

Takács Kati kapta a Psota Irén-díjat

Takács Kati Jászai Mari-díjas színművészt, a Budaörsi Latinovits Színház tagját tüntették ki idén Psota Irén-díjjal a Rózsavölgyi Szalonban megrendezett eseményen. Az elismerést Básti Juli Kossuth-díjas színművész adta át, a laudáció pedig Bálint András Kossuth-díjas színművésztől hangzott el.

- hirdetés -

A színművész emlékére alapított díjat a Psota Irén Alapítvány hozta létre 2017-ben, melynek életre hívója Almási Éva, a Nemzet Színésze. Almási Évát 2016. március 16-án választották a Nemzet Színészévé Psota Irén helyére. A színművész akkor határozott úgy: alapítványt hoz létre, amelynek kuratóriuma minden évben díjaz egy-egy olyan színésznőt, akinek sokszínűsége, teljesítménye méltó a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén szakmai örökségéhez.

Minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra. A Psota Irén-díj ezüst plakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette, rajta pedig Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható.

- hirdetés -

Először, 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban Hernádi Juditnak, 2019-ben Für Anikónak ítélték oda a Psota-díjat. 2020-ban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki a díjat.

Ide kapcsolódik:
Psota Irén, aki hitt a tehetség mindenhatóságában

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjait az alapító, Almási Éva, a Nemzet Színésze kérte fel: dr. Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke), Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd. Tagja volt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze is: halála után Básti Julit kérte fel az alapító a kuratóriumba.

Idén Takács Kati kapta a rangos díjat, aki jelenleg a Budaörsi Latinovits Színház tagja. A színművész a Színiakadémián szerzett diplomát, majd 1975-ben kezdte pályafutását a Veszprémi Petőfi Színháznál, ahol 1980-ig maradt. 1980–1981 között a debreceni Csokonai Színházban, 1981–1985 között a szolnoki Szigligeti Színházban, 1985–1994 között pedig a Radnóti Miklós Színházban játszott. 1994–2012 között az Új Színház művésze volt. 2012-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, majd 2016-ban a Budaörsi Latinovits Színház társulatának tagja lett. 1989-ben Jászai Mari-díjjal, 1993-ban Déryné-díjjal tüntették ki, 2008-ban pedig megkapta az érdemes művész címet.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.