Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Yoko Ono ötlete nyomán Zoomon közvetítik a nyári napfordulót

Yoko Ono ötlete nyomán Zoomon közvetítik a nyári napfordulót

Különleges művészeti eseménnyé alakítják a nyári napfordulót: június 21-én közép-európai idő szerint 14 óra 42 perctől a világ több mint 60 művészeti helyszíne Zoomon összekapcsolva 24 órán keresztül fogja videón közvetíteni az égboltot.

- hirdetés -

A Yoko Ono inspirálta, Tévé az égbolt nézéséhez (T.V. to See the Sky) című projektben Amerikától Ausztráliáig hajnalhasadástól hajnalhasadásig lesz látható az ég a résztvevő művészeti intézmények webkameráján keresztül – tájékoztatta az Artpool Művészetkutató Központ.

- hirdetés -

A mostani esemény Yoko Ono egy 1967-es alkotásának, a Sky TV-nek az újragondolása. Az első alkalommal a Lisson Gallery-ben látható alkotás egy olyan TV volt, amelyben csak az eget lehetett látni. A különböző csatornákon különböző égboltokat mutattak. Az 1966-os videószobor Yoko Ono leírása alapján „egy zártláncú televíziós rendszer volt, amelyet a galériában állította fel, hogy azon az eget nézhessék a látogatók”. A videós munka élőben közvetítette az épület fölötti égbolt képét, ezzel mintegy behozva az eget az egyébként ablaktalan térbe.

A Getty Research Centerben úgy gondolták, hogy a jelenlegi reflektív és forradalmi időkben a műalkotás ismét aktuális. A jelenlegi verzió reagál arra a megnövekedett kapcsolódási igényre, ami az utazási korlátozások nyomán jelent meg.

Yoko Ono az eget olyan térnek tekintette alkotásában, amely az általános lehetőségek helye,

egy folyton megújuló területnek, amely távol esik a tőke és a birtoklás fogalmaitól. Az esemény a nyári napforduló és egy részleges holdfogyatkozás idejére esik.

Hold - forrás: pixabay.hu
Hold – forrás: pixabay.hu

A Los Angeles-i Getty Research Center megkeresésére a magyar égboltot az Artpool Művészetkutató Központ közvetíti a világ felé a budapesti Szabolcs utcából, a Szépművészeti Múzeum / Középeurópai Művészettörténeti Kutatóintézet tetőterében levő projektszobájából.

Ide kapcsolódik:
Szuromi Imre egy megrendítő, súlyos krízis után tért vissza a művészethez
Ide kapcsolódik:
Szentendrén állítják fel Yoko Ono kívánságfáját

A Yoko Ono együttműködésével a Getty Research Center és a Feminist Center for Creative Work szervezésében megvalósuló Tévé az égbolt nézéséhez projektet Ono 1966-os Ég tévé (Sky T.V.) című videóinstallációja inspirálta. A 24 órás élő videostreaming Zoomon keresztül erre a linkre kattintva tekinthető meg, emellett az eseményt a Getty Research Center YouTube-csatornáján is követhetik az érdeklődők – közölték a magyar közreműködők.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!