Papageno Radio
- hirdetés -
Színház 90 éves korában elhunyt Françoise Arnoul francia színésznő

90 éves korában elhunyt Françoise Arnoul francia színésznő

90 éves korában meghalt Françoise Arnoul, az ’50-es évek francia filmcsillaga, Jean Renoir Mulató a Montemartre-on című filmjének sztárja – írja az Index. A színésznő hosszú betegség után egy párizsi kórházban hunyt el.

Françoise Arnoul 1931-ben született az algériai Constantine-ban, édesapja tüzérségi tábornok, édesanyja pedig színésznő volt. Eredetileg táncosnőnek készült, Marokkóban tanult klasszikus táncot. Miután családjával Párizsba költözött, a színészet felé fordult, mert táncosként már nem tudta folytatni tanulmányait. Első szerepében, a L’épave című filmben viszont éppen egy táncosnőt kellett alakítania.

Az ’50-es évek szexszimbólumának tartották. Olyan filmekben láthatta a közönség, mint a Tiltott szerelem, Az éjszaka lányai vagy a Mulató a Montmartre-on. 1954-ben Henri Verneuil Az ötlábú bika című vígjátékában Fernandel partnere volt, és további négy filmet forgatott a rendezővel. A kárhozat útja című filmben Jean Gabinnel játszott, és szerepet kapott Radványi Géza Mulat a kongresszus (1966) című mozijában is.

A ’60-as évektől televíziós filmekben és sorozatokban is szerepelt. Utolsó munkája a 2016-ban bemutatott La cancre volt, Paul Vecchiali romantikus drámája, amelyben a rendező és Catherine Deneuve alakította a főszerepet. „Soha nem érdekelt a karrierem, azokban a filmekben játszom, amelyeket a legjobban szeretek” – nyilatkozta egyszer Arnoul pályájára visszatekintve.

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.