Papageno Radio
- hirdetés -
Színház A Természetes fény is versenybe száll a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A Természetes fény is versenybe száll a palicsi filmfesztivál fődíjáért

Nagy Dénesnek a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódó filmjét július 20-án láthatja a közönség a szabad ég alatti óriáskivetítőn. A Természetes fény című alkotást is indul a palicsi filmfesztivál fődíjáért július 17. és 23. között.

- hirdetés -

A versenyprogramban 12 film szerepel, közülük egyet versenyen kívül mutatnak be, a maradék 11 közül választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak vélt alkotásra.

- hirdetés -

A versenyprogramba egyebek mellett bekerült még a francia Bruno Dumont France című legújabb alkotása, a norvég Joachim Trier Verdens verste menneske (A világ legrosszabb embere) című drámája, valamint a német Anne Zohra Berrached Copilot (Másodpilóta) című filmje.

Az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések című kategóriában mutatják be Krasznahorkai Balázs Hasadék, és versenyen kívül Bíró Bálint Félhomály és K. Kovács Ákos Branka című alkotását.

Emellett a magyar filmek válogatásában hat további alkotást vetítenek a filmmustrán.

A fesztivál életműdíját, a Lifka Sándor-díjat Aleksandar Bercek szerb színész, valamint Christian Petzold német rendező érdemelte ki. A díjat minden évben egy szerb és egy nemzetközi alkotónak ítélik oda. Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést tavaly Enyedi Ildikó vehette át.

Ide kapcsolódik:
Cannes-ban versenyez Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története

A palicsi filmfesztivált július 17-én Kevin Macdonald Jodie Foster főszereplésével készült filmje, a The Mauritanian (A mauritániai) nyitja meg.

Nagy Dénes alkotása, a Természetes fény középpontjában a második világháborúban a keleti fronton harcoló alakulatok mellett, a front mögötti megszállt területeken szolgálatot teljesítő csaknem százezer magyar katona. áll A film a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot egy gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A filmet várhatóan szeptemberben mutatják be a hazai mozik.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!