Papageno Radio
Színház Átfogó projekt indult a magyar operett műfajának újrapozícionálásáért

Átfogó projekt indult a magyar operett műfajának újrapozícionálásáért

Az amerikai közönség is láthatja az Operettissima produkcióját, amelyet augusztus 14-én mutat be a PBS amerikai közszolgálati televízió. A Budapesti Operettszínház művészeinek fellépésével létrejövő operett-gálaműsorral 2022 őszén turnét is szerveznek – hangzott el a témában rendezett budapesti sajtótájékoztatón.

Az Operettissima tulajdonosa és producere, Dr. Vadász Dániel arról beszélt, hogy az őszi pandémia kezdete előtt partnereket keresett, akiket egy műfaj és cél köt össze: a magyar operett és annak népszerűsítése. Ebben elsődleges partnere Nacsa Olivér volt, akivel 2013-ban közösen találták ki a Budavári Palotakoncertet, az operett legrangosabb nyári ünnepét. Nacsa Olivér szerint az elmúlt nyolc évben ezekkel a rendezvényekkel sikerült a megillető magas helyre pozicionálni az operettet.

A Salute to Vienna eseményt évtizedek óta szervező Attila Glatz Concert Productions, a cég régi partnere lett még szövetséges. A pandémia miatt ők sem tudták szokásos újévi koncertjeiket megtartani. Így hát, az immár Salute to Vienna and Budapest címre hallgató operettgála, a legszélesebb közönségrétegekhez történő eljuttatása érdekében, rögzítésre került a Pesti Vigadóban 2020. október 3-án, a másik szövetséges, a Budapesti Operettszínház Balett- és Zenekarával, illetve szólistáival, Fischl Mónikával, Kiss Diánával, Szendy Szilvivel, Vadász Zsolttal, Erdős Attilával és Laki Péterrel, Makláry László és a fő-zeneigazgató, Pfeiffer Gyula vezényletével.

A legsikeresebb, legismertebb Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Johann Strauss számok csendültek fel, nem kis örömet okozva az utolsó pillanatban még élő koncerten résztvevő magyarországi közönségnek, illetve a későbbiekben azoknak a nézőknek, akik online élvezték a felvételt. Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, ezúttal is egy cél, a legmagasabb színvonalra való törekvés vezérelte a társulatot az élő koncerten, és a tét még nagyobb volt, hiszen tudták, a tengerentúlon milliókhoz jut el ez a produkció.

A Stellar internetes platformon keresztül a Salute to Vienna – Attila Glatz Concert Productions már állandó közönségére támaszkodva 42 amerikai és 15 kanadai nagyváros koncerthelyszínének látogatói számára tette elérhetővé ezt a kulturális élményt.

Olyan nagynevű helyszínek hirdették karácsonyi-újévi programjukban a Lukin Ágnes televíziós rendező által készített streamet, mint a Winspear Centre (Edmonton), a Coral Springs Center For The Arts (Coral Springs), a State Theatre New Jersey (New Brunswick), a The Bushnell Center for the Performing Arts (Hartford), a Providence Performing Arts Center (Providence), a Van Wezel Performing Arts Hall (Sarasota), a Kimmel Center for the Performing Arts (Philadelphia), a Kravis Center for the Performing Arts (West Palm Beach), az Adrienne Arsht Center (Miami), a Roy Thomson Hall (Toronto), a Symphony Center (Chicago), a Place des Arts (Montreal), a The Music Center at Strathmore (Washington) és nem utolsó sorban a nagynevű New York-i Lincoln Center.

A FOLYTATÁS: A TELEVÍZIÓS NYILVÁNOSSÁG ÉS A TURNÉ

A koncertfelvétel olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy a PBS, az amerikai közszolgálati televízió is adásba helyezi az amerikai Egyesült Államok 43 államában, mintegy 300 csatornán, 2021. augusztus 14-étől, három éven át, így tehát a magyar operett főműsoridőben szerepel majd Amerikában – számolt be erről a sajtótájékoztatón Glatz Attila, az Attila Glatz Concert Productions tulajdonosa és vezetője. A július 29-i sajtótájékoztatóra videóüzenetet küldött Maura Daly Phinney, a PBS alelnöke, kifejezve örömét, hogy újra remek operettdallamokat és egy nagyszabású gálakoncertet közvetíthetnek Budapestről.

A műsor előtt és után minden alkalommal Magyarország és a Hungarikumok hírét viszi az Operettissima és a PBS, köszönhetően a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarikum Bizottság támogatásának és kisfilmjeinek, még nagyobb népszerűséget szerezve így hazánknak.

És mindezt csak tovább erősíti az a 2022-es őszi turné, melyet az Operettissima az Attila Glatz Concert Productions-szel szervez, a Budapesti Operettszínház művészeivel, fókuszálva az operett és ezen belül a magyar operett, mint hungarikum műfajára, Johann Strauss: A denevér (melyben egy magyar csárdás az egyik sláger), Lehár Ferenc: A víg özvegy és Puskás után a legnépszerűbb magyar, Kálmán Imre: Csárdáskirálynő műveinek bemutatásával, mert hisszük és valljuk, a magyar operett egyszerre legnagyszerűbb nagykövete és PR-, marketing és promóciós eszköze az országimázsnak.

A 2022 őszi turné helyszínei:

  • Chicago: 2022. október 5.
  • Cleveland: 2022. október 7.
  • Baltimore: 2022. október 8.
  • New York: 2022. október 9.
  • Boston: 2022. október 11.
  • Montreal: 2022. október 13.
  • Toronto: 2022. október 15.

Mindezeken a helyszíneken az Operettissima nem csak a magyar operettet, hanem további hungarikumokat is bemutat majd, egy kiállítás keretében: az épített környezet, az innováció, a néphagyomány és a gasztronómia népszerűsítésével betekintést engedünk hazánk értékeibe, így hódítva meg milliókat, hogy csupán érdeklődjenek vagy turistaként el is látogassanak Magyarországra.

A sajtótájékoztatón Fekete Péter kulturális államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) kiemelte a kultúraközvetítők fontosságát, azt, hogy mennyire kiemelt szerepe van akár a Budapesti Operettszínháznak, akár az Operettissimának, hogy elvigye a nézőkhöz a magyar operettet.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke azért is támogatásáról biztosította a turnét, mert fontosnak tartja az értékeket, azokat elsősorban, melyekről mi, magyarok jutunk eszébe a külföldi látogatóknak. „Az operett ezek között kiemelkedő csillag” – mondta a miniszter.

A zene, a tánc, az életmód és a kézműves kultúra nemzeti sajátosságaink legélőbb őrzői, melyek segítenek minket abban, hogy értékeinket szem előtt tartva helyezzük el magunkat a világ nemzeteinek sorában és a nyelvi különbségeket áthidalva is képviselni tudjuk irányukba értékeinket, hagyományainkat, szokásainkat, vérmérsékletünket, ízlésvilágunkat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarikum Bizottság kisfilmje:

Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke kiemelte: az eseménysorozat széles körben népszerűsíti a magyar operettet. A 2022-es őszi turné helyszínein további hungarikumokat is bemutat a kiállítás. Az épített környezet, az innováció, a néphagyomány és a gasztronómia népszerűsítésével betekintést enged hazánk értékeibe, így hódítva meg milliókat, hogy érdeklődjenek vagy turistaként el is látogassanak Magyarországra – mondta.

Hozzátette: a zene, a tánc, az életmód és a kézműves kultúra nemzeti sajátosságainak legelevenebb őrzői, amelyek segítenek minket abban, hogy értékeinket szem előtt tartva helyezzük el magunkat a világ nemzeteinek sorában, és képviselni tudjuk értékeinket, hagyományainkat, szokásainkat, vérmérsékletünket, ízlésvilágunkat.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kultúra közvetítőszerepének fontosságáról beszélt, Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója pedig kiemelte, hogy stílusában a legautentikusabb hűséggel mutatják be a magyar operettet a világ bármelyik részén.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!