Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Balogh Zoltán és Kovács Bea kapta a Magyar Sajtófotó Pályázat két nagydíját

Balogh Zoltán és Kovács Bea kapta a Magyar Sajtófotó Pályázat két nagydíját

Balogh Zoltán, az MTI/MTVA fotóriportere nyerte el A Covid-19 éve Magyarországon című munkájáért a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton a MÚOSZ Nagydíját, míg az André Kertész-nagydíjat Kovács Bea kapta Pillangólány című sorozatáért.

- hirdetés -

A két nagydíjast a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítás díjátadóval egybekötött július 15-i megnyitóján jelentették be. Balogh Zoltán sorozata, amely korábban már a Képriport kategória első díját is elnyerte, kilenc fotón ad bepillantást a koronavírus-járvány alatti, megváltozott életbe.

- hirdetés -

Kovács Bea szabadfoglalkozású fotós Pillangólány című sorozata, amely a legjobb emberközpontú dokumentarista pályázati anyagért járó André Kertész-nagydíjat érdemelte ki, Mirandának, egy epidermolysis bullosa nevű ritka génbetegséggel született 12 éves lánynak és családjának a mindennapjait mutatja be. A sorozat elnyerte a Mindennapi élet (sorozat) kategória második díját is.

Ide kapcsolódik:
Az összes nyertes sajtófotót kiállítják a Városligetben

Az idei pályázat legjobb munkáit, köztük a két nagydíjas sorozat képeit rendhagyó módon szabadtéri kiállításon láthatja a közönség. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Capa Központ által rendezett tárlat augusztus 15-ig látható a Műcsarnok mellett, az Olof Palme sétány elején, majd Debrecenben, Gödöllőn és Békéscsabán is bemutatkozik.

Az eseményen vehette át elismeréseit a Magyar Sajtófotó Pályázat többi díjazottja is, akiknek nevét még áprilisban hozták nyilvánosságra.

A megnyitón Benkő Imre vehette át a Capa Központ által, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya partnerségével alapított Fotóriporteri Életműdíjat. Az elismerést Kőrösi Orsolya, a Capa Központ igazgatója adta át, hangsúlyozva, hogy a kuratórium Benkő Imre életművét a hazai kortárs fotográfia egyik legfontosabb dokumentarista életművének tartja, az általa készített fotográfiák a magyar fotóművészet csúcsán helyezkednek el.

Bánkuti András, a MÚOSZ Fotoriporterek Szakosztályának elnöke megköszönte a kollégáknak, hogy egy ilyen nehéz év után is ennyi jó anyagot csináltak. Mint hozzátette, ezeknek a képeknek egy része biztos, hogy a történelemkönyvekbe is be fog kerülni.

A tervek szerint a jubileum alkalmából a hagyományos tárlat mellett külön kiállításon mutatják be 39 év legjobb fotóit, emellett szeretnék online elérhetővé tenni az összes fotográfiát

– számolt be a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás előkészületeiről. Elmondta, hogy a hagyományok szerint idén is megjelent Az év fotói című album, amely a díjnyertes képeken kívül bő válogatást tartalmaz a pályázatra beküldött művekből.

Érdeklődők a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes fotóit bemutató szabadtéri kiállítás megnyitóján a Műcsarnok előtt 2021. július 15-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Soós Lajos
Budapest, 2021. július 15.
Érdeklõdõk a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes fotóit bemutató szabadtéri kiállítás megnyitóján a Mûcsarnok elõtt 2021. július 15-én.
MTI/MTI Fotószerkesztõség/Soós Lajos

A szervezők korábbi közlése szerint a 39. Magyar Sajtófotó Pályázatra 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett.

A nemzetközi zsűri tagja volt: Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője (elnök); Heidi Levine Izraelben élő amerikai szabadfoglalkozású fotóriporter, a Sipa Press francia fotóügynökség munkatársa; Stephane Arnaud, az AFP fotó főszerkesztője; Hannah Hess, az EPA tartalomfejlesztési igazgatója; valamint Szigeti Tamás fotóriporter, szerkesztő, 2015 óta a Magyar Sajtófotó Kiállítás kurátora.

Bár a kiállított képek általában mindannyiunk által átélt vagy ismert eseményekről szólnak, mégis egészen másként, mint ahogyan a többség látja – mondta el Erdei Anna immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettese a kiállítás megnyitóján. „Mindannyian átéltük a Coviddal járó bezártságot, sokszor kilátástalanságot, és sajnos sokan a betegséggel járó fájdalmakat, a kórházi létet, a halálközeliséget és sokan szeretteiknek az elvesztését is. De olyan megrendítően szépen, mint ahogy itt nem egy fényképen is láthatjuk, csak az tudja látni, akinek ehhez különleges érzéke van.”

Egy kép Balogh Zoltán (MTI/MTVA) fotóriporter A Covid-19 éve Magyarországon című sorozatából, amellyel elnyerte a MÚOSZ Nagydíját a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2021. július 15-én. A sorozat elnyerte a képriport kategória első díját is. MTI/Balogh Zoltán
Egy kép Balogh Zoltán (MTI/MTVA) fotóriporter A Covid-19 éve Magyarországon című sorozatából, amellyel elnyerte a MÚOSZ Nagydíját a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2021. július 15-én. A sorozat elnyerte a képriport kategória első díját is. MTI/Balogh Zoltán

Erdei Anna úgy fogalmazott: sokszor nyomorúságos emberi hátterek tárulnak fel a karantén idejéből, és bár az ember ezt szeretné “elhessegetni” magától, nem teheti, mert ezek a képek nem hagyják, hogy ezt megtegye. „A kép elé szegeződünk, hosszasan nézzük a részleteket is” – mondta.

„Ha készülne térkép a Föld aktuális fotókiállításairól, és ott egy rangsort is kifejező grafikával ábrázolt képet láthatnánk, hogy hol van éppen a fotográfia világ fővárosa, azon most Budapest lenne ez a rangos hely” – fogalmazott Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjében.

A pályázat valamennyi képe megtalálható a verseny oldalán.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!