Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Először neveztek ki külföldi igazgatót az avignoni fesztivál élére

Először neveztek ki külföldi igazgatót az avignoni fesztivál élére

Tiago Rodrigues portugál rendező 2022 őszétől vezeti az avignoni fesztivált, a világ leghíresebb színházi találkozóját.

- hirdetés -

A vezetőváltást néhány órával azelőtt jelentette be a francia kulturális tárca, hogy a 44 éves portugál alkotó legújabb előadásával megnyílt az idei seregszemle. A Pápák palotájának díszudvarán Csehov Cseresznyéskert című darabjának főszerepét Isabelle Huppert alakítja.

- hirdetés -

Tiago Rodrigues 2014 óta a lisszaboni Dona Maria II Nemzeti Színház igazgatója, 2022 őszén veszi át az avignoni fesztivál vezetését, az általa összeállított első seregszemle 2023 júliusában lesz – közölte Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter. A jövő nyári műsort még a jelenlegi igazgató, Olivier Py francia rendező állítja össze.

„Ez a világ legszebb színházi fesztiválja (…) és ígérem, minden energiámmal azon leszek, hogy hozzájáruljak a művészi szabadság és a kulturális demokrácia ezen ünnepéhez” – mondta Avignonban tartott sajtótájékoztatóján a kinevezett igazgató.

Ide kapcsolódik:
Először neveztek ki nőt a Louvre múzeum élére

„Szeretném megköszönni Franciaországnak, ennek a befogadó országnak, sokszínű és nyitott társadalmának, amely oly sok migránst és száműzöttet fogad be és fogadott be, oly sok portugált, köztük az apámat is, aki a diktatúra elől menekült el Portugáliából” – tette hozzá a franciául kiválóan beszélő rendező, aki visszatérő vendége az avignoni fesztiválnak.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt, idén pedig szigorú óvintézkedések mellett rendezik meg a mintegy 700 ezer nézőt vonzó, háromhetes seregszemlét. A fesztivál csaknem 65 millió eurós (22,8 milliárd forint) bevételt jelent a dél-franciaországi városnak, ebből a hivatalos In fesztivál 25 millió eurót termel. Az In keretében 25 helyszínen ötven előadást mutatnak meg, míg a tőle független, de párhuzamosan zajló Off fesztiválon idén mintegy ezer előadást láthatnak az érdeklődők a megszokott 1500-hoz képest.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!