Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Farkas Róbert a MÁV Szimfonikusok új vezető karmestere

Farkas Róbert a MÁV Szimfonikusok új vezető karmestere

Hét bérletes és öt tematikus sorozatot hirdet az egyedi hangversenyek mellett a 2021/22-es évadra a MÁV Szimfonikus Zenekar, amely július 10-én ingyenes szabadtéri koncertet ad a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

- hirdetés -

Az új évadtól Farkas Róbert lesz a zenekar vezető karmestere, emellett a munkát Kobajasi Kenicsiró tiszteletbeli vendégkarmester, Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor állandó vendégkarmesterek, valamint Kesselyák Gergely karmester segíti – mondta el Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója az évadot ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.

- hirdetés -

A bérleten kívüli hangversenyek közül felhívta a figyelmet a Makszim Vengerov hegedűművész közreműködésével októberben, a Pinchas Zukerman brácsaművésszel 2022 februárjában, valamint Charles Dutoit vezényletével jövő májusban megvalósuló estekre.

Kifejtette, hogy a pécsi Kodály Központban Makszim Vengerov közreműködésével Brahms Hegedűversenye és II. szimfóniája hangzik el, míg a Zeneakadémián Pinchas Zukerman előadásában Bartók Brácsaversenyét hallhatja a közönség.

A Szőke Tibor mesterbérlet a Müpában, az Erdélyi Miklós és a Lukács Miklós bérlet a Zeneakadémián, a Varga László és a Kamarazenei bérlet az Olasz Kultúrintézetben, a Festetics bérlet a Festetics Palotában, az Unokák és nagyszülők sorozata a Magyar Nemzeti Múzeumban várja az érdeklődőket. A várandósoknak szóló Szerethang és a 0-3 éves korosztályt váró Búgócsiga műsoroknak a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. A hangszerek birodalmába vezeti el a gyerekeket a Zene-Tér-Kép Plusz a Budapest Jazz Clubban, míg a Koncert Plusz sorozatra a fiatalokat invitálják a zenekar nagy esti koncertjei előtt.

Farkas Róbert 

 

Farkas Róbert 1982-ben született Ózdon. 14 éves korában felvették a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába zongora-szolfézs-zeneelmélet szakra. Tanulmányait Budapesten, a Bartók Konzervatóriumban, majd 2000-től a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, karvezetés szakon. E mellett a karmesterképző szakot is elvégezte Gál Tamás és Ligeti András tanítványaként. 2006-ban Erasmus ösztöndíjjal a berlini Művészeti Akadémián tanult Lutz Köhler professzornál. 2012-ben diplomázott. Közben részt vett több mesterkurzuson, többek között Eötvös Péter, Bernard Haitink és Jorma Panula vezetésével. 2011-ben Horvátországban, a Lovro von Matačič Nemzetközi Karmesterversenyen 3. díjat, a Zenekar Különdíját és a Horvát Zeneszerzők Társasága különdíját nyerte. Tanulmányainak befejezése után a művészeti vezető asszisztense lett a Berlini Állami Operaházban, ahol Sosztakovics, Hindemith és John Cage operáinak színrevitelében működött közre, Wolfgang Rihm Dionysos című operájának pedig második karmestere volt. Rövid idővel később szerződtette a Heidelbergi Színház opera-társulata. Olyan klasszikus operák, mint a Cosí fan tutte, a Szöktetés a szerájból, vagy a Traviata mellett sok kortárs szerző operájának bemutatóját vezényelte. 2013-ban kezdődött együttműködése Fischer Ivánnal az általa vezetett Berlini Konzerthaus Zenekarban, 2015 óta Fischer Iván asszisztense mind a berlini, mind a Budapesti Fesztiválzenekar élén. Magyarországon is rendszeresen vezényel: a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Danubia, a Savaria, a Pannon Filhamonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein, külföldön pedig a Berlini Konzerthausorchester, a Berlini Szimfonikusok, a Lipcsei Kamarazenekar, a Heidelbergi Filharmonikusok, a Collegium Musicum Pommersfelden, a Horvát Rádió-Televízió Szimfonikus Zenekara és az Ausztrál Ifjúsági Zenekar karmesteri dobogóján. 2021-től a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Az új évadban indítja útjára a zenekar és a ZeneMűvek az Akvárium Klubban a Zene Showja című sorozatot, amelyben az interjú és a hangverseny műfaját kombinálják.

A július 10-i Open Day koncerten a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében olyan népszerű művek szólalnak meg, mint Erkel Hunyadi László nyitánya, Berlioz Rákóczi-indulója, Lehár Arany és ezüst keringője, valamint Dénes Istvánnak, az est karmesterének MÁV-START-SOS-Beethoven című darabja.

Ide kapcsolódik:
Farkas Róbert: „Teret kell adni a spontaneitásnak”

Az új évad bérleteit 50 százalékos elővásárlási kedvezménnyel kínálja a zenekar, online bérletvásárlásra július 10-től van lehetőség.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!