Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Gidon Kremer és a Kremerata Baltica a Fesztivál Akadémia nyitókoncertjén

Gidon Kremer és a Kremerata Baltica a Fesztivál Akadémia nyitókoncertjén

Július 16-án kezdődik a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek által alapított nemzetközi kamarazenei fesztivál a Fesztivál Akadémia Budapest. A főváros legjelentősebb nyári kamarazenei fesztiváljának nyitókoncertjét a Zeneakadémián tartják és fellép többek között Gidon Kremer és zenekara a Kremerata Baltica, Maxim Rysanov, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, valamint Pál István „Szalonna” és Bandája is.

- hirdetés -

A Fesztivál Akadémia Budapest idei tematikája a „családfák”, s ennek szellemében családi vonatkozású kompozíció indítja a nyitókoncertet július 16-án este a Zeneakadémián: Levél Apához című dalában az ukrán származású zeneszerző, Leonyid Gyeszjatnyikov (1955) a tízéves Gidon Kremer levelét zenésíti meg. Ez a megindítóan szép darab nemcsak a teljes fesztivál számára adja meg az alaphangot, hanem a koncert második feléhez is kapcsolódik, amelyben a legendás litván hegedűművész és együttese, a Kremerata Baltica lép fel a száz éve született argentin zeneszerző, Astor Piazzolla műveiből nyújtott válogatással.

- hirdetés -

Ahogy a tangó képes egyetlen zenei családdá avatni Dél-Amerikát és a Baltikum térségét, ugyanígy egyetlen zenei családként foghatjuk fel a Kárpát-medence vidékének muzsikusait is, akiknek összetartozását Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint Kokas Katalin és Kelemen Barnabás fogják demonstrálni Bartók-hegedűduók és autentikus népzenei dallamok egymás mellé állításával. És ha a téma a család, nem maradhat ki az európai kultúrtörténet legintenzívebb családi drámája, a Rómeó és Júlia sem, amelynek Prokofjev-féle feldolgozását Maxim Rysanov és Fejérvári Zoltán előadásában hallhatjuk.

Ide kapcsolódik:
A világ leghíresebb szólistái a Fesztivál Akadémián

Az idei fesztiválon Gidon Kremer mellett fellép Patricia Kopatchinskaja, Joshua Bell, Jonathan Cohen, Vilde Frang, Nicolas Altsteadt, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Várdai István, Várjon Dénes, Maxim Rysanov, Kokas Dóra és számos kiváló külföldi és magyar művész. A július 25-ig tartó fesztivál központi helyszíne a Zeneakadémia, de lesznek hangversenyek a Budapest Music Centerben, a nemrégiben felújított, egyedülállóan szép Rumbach Sebestyén Utcai Zsinagógában, a Jézus Szíve Jezsuita Templomban, az Egyetemi Könyvtár gyönyörű olvasótermében, a Benczúr Házban.

Gidon Kremer - fotó: Fesztivál Akadémia
Gidon Kremer – fotó: Fesztivál Akadémia

Július 17-én, szombat délután Orvos-Tóth Noémi és Nyáry Krisztián beszélgetnek a Zeneakadémián a többgenerációs traumákról, Farkas Zoltán zenetörténész „Lelki traumák és feloldásuk Bartók vonósnégyeseiben” címmel tart előadást a Kelemen Kvartett közreműködésével, este Patricia Kopatchinskaja, Gidon Kremer és a Kelemen Kvartett lép fel, másnap pedig napjaink legjelentősebb barokk zenei előadója, Jonathan Cohen zenei irányításával lesznek hallhatók egyebek mellett Bach, Telemann és Biber művei.

A Fesztivál Akadémián ott lesz a magyar színészvilág színe-java, többek között Molnár Piroska, Haumann Péter, Eperjes Károly, Nagy-Kálózy Eszter, Hámori Gabriella, Kováts Adél, Bezerédi Zoltán, Haumann Máté, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós lépnek fel hangversenyek műsorszámai között verssel, prózával, drámarészlettel.

Kokas Katalin, Kelemen Barnabás - Fotó: Csibi Szilvia
Kokas Katalin, Kelemen Barnabás – Fotó: Csibi Szilvia

A tíz nap alatt lezajló tizenhárom hangversenyt zenetörténeti előadások, a Várfok Galériában rendezett kortárs képzőművészeti kiállítás, a Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás, zenetörténeti előadások, neves színészek felolvasásai és kerekasztalbeszélgetések avatják valódi fesztivállá.

A teljes program megtalálható a fesztivál honlapján.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!