Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Koroljov, Leonskaja, Buniathisvili – Világsztárokkal tér vissza a pandémia után a Concerto...

Koroljov, Leonskaja, Buniathisvili – Világsztárokkal tér vissza a pandémia után a Concerto Budapest

A Concerto Budapest a 2021/2022-es évadban öt bérletet, négy tematikus sorozatot, hetvennél is több koncertet kínál, és mind hazai, mind külföldi vendégművészek sorával várja a koncertre látogatókat, emellett folytatódnak a zenekar ingyenes élő koncertközvetítései is.

- hirdetés -

A 2021/2022-es évad megalkotásánál Keller András és a Concerto Budapest szeme előtt egy olyan koncertszezon lebegett, amely egyszerre dinamizálja a zenei életet, keresi az új kihívásokat, értéket termet, de mindenekelőtt megmutatja, hogy milyen fontos szerepet tölt be a művészet és a zene az emberek életében.

- hirdetés -

A Zeneakadémia nagytermében olyan szólista sztárokkal találkozhatnak a következő évadban, mint a világ egyik legsikeresebb hegedűművészeként is számontartott Christian Tetzlaff, a visszajáró zongoristazseni Jevgenyij Koroljov, az idén a neves Opus Klassik díjjal jutalmazott zongorista, Elisabeth Leonskaja, a karmesterként is aktív Thomas Zehetmair hegedűművész és Gidon Kremer, aki 75., míg együttese, a Kremerata Baltica 25.  születésnapját ünnepli a Concerto Budapesttel. Velünk lesz Szergej Krilov is, valamint a zseniális Khatia Buniathisvili, aki ezúttal testvérével, Gvantsa Buniathisvilivel lép színpadra.

A Müpában megrendezendő koncerteken a klasszikus repertoár és a kortárs zene is helyet kapott a programban, így például Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatóját és Debussy műveit is hallhatjuk egy koncerten a zeneszerző vezényletével és Baráti Kristóf szólójával. Újra a karmesteri pulpituson köszönthetjük a világhírű Takács-Nagy Gábort, aki nemcsak dirigensi képességével, de közvetlen személyiségével is rabul ejti a közönséget. Ezen kívül Mūza Rubackytė, Lucas Debargues és Várdai István nevét is megtaláljuk a vendégművészek sorában.

Khatia Buniathisvili és Keller András
Khatia Buniathisvili és Keller András – fotó: Fejér Gábor

Tovább folytatódnak Keller András és a Concerto Budapest missziói, hagyományteremtő nagy sorozatai is. Hazánk zenei különlegességeire koncentrál a Magyar Kincsek sorozat, amelynek estjeit a nagy múltú Pesti Vigadóban hallgathatják meg. A hazai muzsikuscsillagokat felvonultató sorozaton fellép többek között Perényi Miklós, Kokas Katalin, Szűcs Máté, Bretz Gábor és Berecz Mihály, a koncerteket pedig Keller András mellett olyan neves magyar karmesterek vezénylik majd, mint Medveczky Ádám, Bogányi Tibor és Kovács János.

Október 23-án e sorozat keretein belül rendkívüli, egész napos koncertfolyamot álmodott meg Keller András. A Magyar Kincsek Ünnepe egy egész napon át mutatja be a magyar kultúra sokszínűségét a népi hangszerektől az operetteken át egészen a nagy szimfonikus darabokig. Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, csak néhányan a nap fellépői közül, akikkel a koncertsorozat alatt találkozhatnak.

Christian Tetzlaff
Christian Tetzlaff – fotó: Giorgia Bertazzi

A Concerto Budapest az idei évadban is megrendezi, hagyományosan a BMC-ben A Hallgatás Napját, amely napjaink zenéjét és a klasszikus darabokat helyezi merőben új megvilágításba azzal a céllal, hogy az élő zenei hagyomány és közönsége újra egymásra találhasson. A rendezvény élő közvetítését az amerikai The Violin Channel is átveszi.

A Hallgassunk Brahmsot! címet viselő, kétnapos négy koncertből álló sorozat a német romantikus zeneszerző munkásságát helyezi középpontba, rendhagyó módon Brahms különböző arcait megmutatva.

Ez az évad sem múlhat el a korábbiakban hatalmas sikert aratott Mozart-nap nélkül. 2022 tavaszán ismét az egyik legnagyobb géniusz előtt tiszteleg Keller András és a Concerto Budapest, az esemény házigazdája pedig Mozart talán legjobb hazai ismerője, Takács-Nagy Gábor lesz, aki amellett, hogy beavat minket egy zseni titkaiba, vezényli is a zenekart.

Takács-Nagy Gábor
Takács-Nagy Gábor – fotó: Miguel Bueno

A 2020-as Velencei TV Fesztivál egyik Fődíját elnyerő, többek közt Weinberg IX. Szimfóniáját újraértelmező koncertfilm közös nagy sikere után, Keller András és a Concerto Budapest 2022 májusában különleges koncerttel tiszteleg a 75 éves Gidon Kremer előtt. A világhírű hegedűművész együttesét, a szintén jubiláló Kremerata Balticát is magával hozza, két közös produkcióval okozva felejthetetlen élményt a művészt jól ismerő magyar közönségnek.

A Concerto Budapest továbbra is jelen kíván lenni a vidéki koncertéletben, a Filharmóniával együttműködésben számos koncertet ad több nagyvárosban ennek keretén belül fellép többek között Szergej Krilov, a Keller Quartet, Khatia és Gvantsa Buniatishvili, Kokas Katalin és Várjon Dénes is.

A legnagyobb zeneszerzők és világsztár szólisták, karmesterek mellett továbbra is elérhetők a zenekar emblematikus bérletei is, mint a Géniuszok, a Volumenek és a Favoritok. A bérletkínálat elmaradhatatlan része a nagy sikerű Manó sorozat, amely a 3–10 éves korosztály számára kínál zenei kalandozásokat. Idén a művészek a zenei műfajok világába kalauzolják el a kicsiket és természetesen az őket kísérő szülőket és nagyszülőket.

A Concerto Budapest gondol azokra is, akiknek nincs alkalmuk és lehetőségük jelen lenni a hangversenytermekben, ezért tovább folytatódnak a zenekar sikeres és különleges minőségű ingyenes online koncertközvetítései is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!