Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Mozart-bonbonosdoboz a világ legrégebbi rajongói tárgya

Mozart-bonbonosdoboz a világ legrégebbi rajongói tárgya

Egy belga műgyűjtő véletlenül bukkant rá Mozart eddig ismeretlen portéjára egy dobozkán. A doboz eredetiségének kiderítése közben átélt kalandjairól pedig könyvet írt, melyet a héten mutattak be Bécsben. 

- hirdetés -

Az állítólag 1766-ból származó miniatűr portré a feltételezések szerint magát a gyermek Mozartot ábrázolja. A belga Stefaan Missinne, a Mozarthoz kapcsolódó tárgyak lelkes gyűjtője egy salzburgi látogatása alkalmával bukkant rá az apró és kicsit jelentéktelennek tűnő dobozra egy régiségkereskedésben.

- hirdetés -

A kereskedő, aki ismerte Stefaant elárulta, hogy egy párizsi gyűjtőtől szerezte a dobozt és az Mozartot ábrázolja. Mivel Salzburgban, Mozart szülővárosában nagyjából mindent a zeneszerzőzsenivel próbálnak eladni, így Stefaan érthető módon kételkedett, de mert nem talált semmi érdekesebbet, így elhozta a papírdobozt.

Ide kapcsolódik:
10+1 érdekesség Mozartról

A pici barokk tárgy egy ideig az irodájában pihent, míg végül elkezdete foglalkoztatni, hogy igazat mondott-e a kereskedő, lehet-e bármi köze ennek a doboznak Mozarthoz. A papírmaséból és teknőcpáncélból készült, nagyjából hat centiméter átmérőjű tárgy eredete utáni nyomozás egészen Bécsig és Párizsig vezetett.

Stefaan Missinne számos szakértővel beszélt, tudományos módszerekkel vizsgálták a képet és a dobozt is, összehasonlították más ismert Mozart-ábrázolásokkal. A nyomozás végeredménye: a doboz feltehetőleg egy Vernis Martin Bonbonnière (egyfajta lakkozott cukorkásdoboz), ami egy Mozart-rajongó hölgy megbízásából készült a zeneszerző Párizst is érintő Wunderkind-turnéja után 1766-ban. Az akkor tíz év körüli Mozartot megörökítő dobozka ezzel a zenetörténet egyik első rajongói tárgya. Stefaan Missinne-nek a kutatásról szóló Mozart’s Portrait on a French Box of Sweets című könyvét június 29-én mutatták be Bécsben.

(via world.in-24.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!