Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Nemzetközi filmmúzeum nyílik Cannes-ban

Nemzetközi filmmúzeum nyílik Cannes-ban

Jelmezek, kéziratok, plakátok és egyéb filmes relikviák láthatóak majd a Nemzetközi filmmúzeumban Cannes-ban – jelentették be az alapítók a 74. cannes-i fesztiválon.

- hirdetés -

„A filmművészet Pompidou Központját vagy Guggenheim Múzeumát akarjuk létrehozni” – fogalmazott David Lisnard cannes-i polgármester a háromoldalú, a filmklasszikus gondozásával és bemutatásával foglalkozó francia Cinématheque-kel és a francia nemzeti filmintézettel (CNC) kötött megállapodás aláírásakor.

- hirdetés -

A cannes-i nemzetközi filmmúzeum a fesztiválpalotától negyedórára található régi sportcsarnok helyén nyílik majd meg, s évente 400 ezer látogatóra számít.

Ide kapcsolódik:
Enyedi Ildikó: „A feleségem története nem olyan film, amilyet egy kelet-európai rendezőnőtől elvárnak"

„Van mivel megtöltenünk legalább két múzeumot, sőt, még egy kicsit több is, ha kell. Mindenünk van:

jelmezek százai és százai, kéziratok százai, több ezer plakát és fotó mindenkiről, díszletek és 3 ezer tárgy a mozi kezdetétől napjainkig”

– mondta Costa-Gavras francia-görög filmrendező, a francia Cinématheque elnöke. „Ez egy hosszú távú projekt” -tette hozzá.

Costa-Gavras a 2017-es Cesars ceremónia előtt -fotó: Georges Biard/wikipedia

„Még azt is állítom, hogy több dolog van nálunk, mint az amerikaiaknál, akik soha nem foglalkoztak a tárgyak gyűjtésével, míg a francia filmmúzeum már 1936-ban elkezdte” – hívta fel a figyelmet. Costa-Gavras arra utalt, hogy az Oscar-díjat is odaítélő Amerikai Filmakadémia múzeuma ősszel nyílik meg Los Angelesben.

A francia filmmúzeum gyűjteményéből érkező tárgyaknak egy 2500 négyzetméteres alapterületű kiállítótere lesz Cannes-ban, amelyhez a fesztivál történetének szentelt 900 négyzetméteres kiállítás is kapcsolódik majd. Egy 300 négyzetméteres alapterületű filmlaboratóriumot is felépítenek, amelyben a filmkészítés folyamatával ismerkedhetnek meg a látogatók, s lesz egy 600 négyzetméteres auditórium is az intézményben, ahol gyerekeknek terveznek programokat, valamint egy ezer négyzetméteres terület időszakos tárlatoknak.

Franciaországban jelenleg nincsen hasonló jellegű filmmúzeum, amióta a párizsi Henri-Langlois múzeum 1990-ban bezárt. A francia Riviéra évente 2 millió turistát vonzó tengerparti kisvárosa

jelentős bevételeket remél a filmes ritkaságokat bemutató filmmúzeumtól, amely egyben egy szórakoztatóközpont is lesz.

A kulturális intézmény alapkőletétele 2025-ben lesz, az építkezés költségvetését 150-200 millió euróra becsülik, amelynek finanszírozásához a város magánbefektetőket is keres – mondta el a polgármester.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!