Papageno Radio
Intermezzo Többszáz darabból illesztik össze a bejrúti robbanásban megsérült ókori üvegtárgyakat

Többszáz darabból illesztik össze a bejrúti robbanásban megsérült ókori üvegtárgyakat

A tavaly augusztusi bejrúti robbanáskor apró szilánkokra tört ókori üvegtárgyakat fognak helyreállítani a British Museum londoni műhelyeiben az Európai Képzőművészeti Alapítvány (TEFAF) közreműködésével. 

A római időkből és az iszlám korai időszakából származó nyolc üvegedény a Bejrúti Amerikai Egyetem (AUB) Régészeti Múzeumának egyik kiállításán szerepelt 2020 augusztusában. A mindössze néhány kilométerrel arrébb bekövetkezett robbanás hatására a műtárgyak több száz darabra törtek szét. Ezeket most a British Museum londoni műhelyeiben fogják összeilleszteni rendkívül aprólékos eljárással.

Mielőtt az üvegedények visszatérnének Bejrútba, a londoni múzeum egyik időszakos kiállításán láthatja őket a nagyközönség – olvasható az ARTnews amerikai művészeti magazin portálján.

A bejrúti robbanáskor megsérül üvegtárgyakat a British Múzeumban restaurálják - forrás: TEFAT
A bejrúti robbanáskor megsérül üvegtárgyakat a British Múzeumban restaurálják – forrás: TEFAT

A szóban forgó nyolc műtárgy 64 másik üvegtárggyal együtt volt kiállítva. Ezek közül további hét ugyan helyreállítható, de törékenységük miatt nem szállítható.

A fennmaradó több mint ötven tárgyat menthetetlennek ítélték a szakemberek.

Nadine Panayot, az AUB Régészeti Múzeumának kurátora „Libanon és az egész Közel-Kelet számára felbecsülhetetlen kulturális veszteségnek” nevezte a kiállítási tárgyak megsemmisülését. A tárgyak jelentőségét az adja, hogy bepillantást engednek az i.e. 1. századbeli üvegfúvás gyakorlatába, amikor a mai Libanon területe az üveggyártás fellegvára volt. Az üvegedények közül hat a tömeges üveggyártás kezdetének idejéből, a másik kettő néhány évszázaddal későbbről származik. Utóbbiak Szíria vagy Egyiptom területéről érkezhettek Libanonba.

Az elsősorban hollandiai és New York-i képzőművészeti vásárairól ismert TEFAF a múzeumokban folyó restaurálási munkálatok segítésére létrehozott pénzalapjából fogja támogatni az üvegtárgyak helyreállítását.

Tavaly augusztus 4-én Bejrút kikötőjében egy raktárban több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe. A detonáció több mint kétszáz ember halálát okozta, és több mint hatezren megsérültek. A robbanás a közeli városnegyedeket lakhatatlanná tette.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!