Papageno Radio
Film Új filmfeldolgozás készül Kosztolányi Pacsirtájából

Új filmfeldolgozás készül Kosztolányi Pacsirtájából

A Pacsirta új adaptációjának bemutatójáról még nincs hír, annyit azonban tudni lehet, hogy modernizálták a környezetet, Törőcsik Mari egykori szerepét pedig Döbrösi Laura alakítja.

Kosztolányi Dezső regénye 1923-ban jelent meg folytatásokban a Nyugatban, majd negyven évvel később született belőle filmfeldolgozás a kor legnagyobb sztárjaival. A címszereplő Pacsirtát Nagy Anna alakította, szüleit Tolnay Klári és Páger Antal.

Páger el is hozta alakításával a Cannes-i Filmfesztivál legjobb férfi színészének járó díjat. A film is versenyben volt az Aranypálmáért, de végül azt a Cherbourg-i esernyők kapta. Emellett olyan színészek fordultak meg a kamera előtt, mint Törőcsik Mari, Latinovits Zoltán vagy Darvas Iván.

Ide kapcsolódik:
100 éve született Ranódy László filmrendező

Az 1963-as filmet rendező Ranódy László elsősorban irodalmi feldolgozásokat forgatott, ezek közül is különösen közel érezhette magához Kosztolányi munkásságát. Tőle a Pacsirta mellett az Aranysárkányt (1966) és a Kínai kancsót (1973) is megfilmesítette, pályáját pedig egy, az íróról készült amatőrfilmmel, a Színes tintákról álmodom című alkotással zárta le 1980-ban.

Rancsó Dezső és Bede-Fazekas Anna / Fotó: Gordon Eszter
Rancsó Dezső és Bede-Fazekas Anna / Fotó: Gordon Eszter

Az új filmváltozatot Paczolay Béla forgatja a Pesti Magyar Színház társulatával, amely színpadon már játszotta ebben a felállásban a Kosztolányi-művet – számolt be a musorvizio.hu. A portál értesülései és a mellékelt képek szerint nem az 1920-as évekbe, Kosztolányi korába vagy 1890-es években, a korábbi film idősíkjába álmodták a filmet, hanem az 1960-as évekbe. A film címszerepét az imdb.com adatbázis szerint Péteri Lilla alakítja majd, szüleit Bede-Fazekas Anna és Rancsó Dezső, de Döbrösi Laura és Haumann Máté is szerepel a produkcióban.

Pacsirta / trailer / 2021 from Balázs István Balázs on Vimeo.

Pontos megjelenési dátumról egyelőre nincs információ.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!