Papageno Radio
Színház Baráth Emőke is szerepel a Malmői Operaház következő évadában

Baráth Emőke is szerepel a Malmői Operaház következő évadában

Bejelentette 2021/22-es évadát a Malmői Operaház, amelynek tavaszi programjában Baráth Emőkét Mozart Mitridate, Pontus királya című operájában hallhatja a közönség.

A nemzetközileg is elismert magyar koloratúrszoprán Sifare szerepében lép színpadra, többek között Stuart Jackson (Mitridate) és Elisabet Einarsdottir (Aspasia) partnereként. Az előadás a Koppenhágai Királyi Színházzal, a Concerto Copenhagennel és a Skånes Dansteaterrel együttműködésben készül. A koncepcióért Ralf Pleger rendező, Alexander Polzin díszlet- és jelmeztervező és Fernando Melo koreográfus felel.

A Mitridate, Pontus királya című háromfelvonásos operát 14 éves korában írta Mozart. Bár a mű milánói bemutatója nagy sikert aratott, csak az 1970-es években fedezték fel újra. Ekkor adták elő először a Salzburgi Ünnepi Játékokon, majd a következő évben is felvették a fesztivál műsorába, ezzel párhuzamosan pedig Düsseldorfban is játszották. Az opera magyarországi ősbemutatójára a 2006-os Mozart-év alkalmából került sor.

Ide kapcsolódik:
Újranyit a Müpa – Baráth Emőke az Évad Művésze

Baráth Emőke napjaink egyik legsikeresebb magyar operaénekese. Zenei tanulmányait Gödöllőn kezdte zongora és cselló szakon, majd a budapesti Szent István király Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta hárfa és ének szakon. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (2007–2012) tanára Pászthy Júlia volt, emellett a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumot is elvégezte. Részt vett többek közt Barbara Bonney, Kiri Te Kanawa, Marton Éva, Nancy Argenta, Alfred Brendel, Rados Ferenc, Sass Sylvia és Deborah York mesterkurzusain.

2007-ben Karlovy Varyban harmadik díjat nyert az Antonín Dvořák Nemzetközi Énekversenyen, majd 2011-ben első díjat és közönségdíjat kapott az innsbrucki Pietro Antonio Cesti Barokk Operaversenyen, s ugyanebben az évben elnyerte a Junior Prima Díjat és a Verbier Fesztivál Nagydíját is. 2019-ben Opus Klassik díjat kapott Voglio Cantar című lemezéért.

Repertoárjának legotthonosabb területei a barokk operák és oratóriumok, énekli Cavalli, Monteverdi, Bach, Händel, Mozart műveit, de hallotta már a közönség Mahler II. szimfóniájában és Nanettaként Verdi Falstaffjában is. Rendszeresen énekel Philippe Jaroussky partnereként, akivel két közös lemezt (La storia di Orfeo; Gluck: Orfeo és Euridice) is készített. 2018 óta a Warner Classics-Erato kiadó exkluzív művésze.

(Via Malmö Opera, Wikipedia)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!