Papageno Radio
Intermezzo Derecskei Andrásnak szurkolhatunk a III. Doráti Antal Karmesterversenyen

Derecskei Andrásnak szurkolhatunk a III. Doráti Antal Karmesterversenyen

Szeptember 4-11. között rendezik a III. Doráti Antal Nemzetközi Karmesterversenyt, amelynek hatvanhat versenyzője között egyedüli magyarként ott találjuk Derecskei András zeneszerző-karmestert is.

A nevezés nem volt korhatárhoz vagy nemzetiséghez kötve, bárki jelentkezhet (kivéve az előző verseny nyertesét). A zsűri a márciustól július 12-ig beküldött videók és életrajzok alapján választotta ki, hogy kik mutatkozhatnak be személyesen a megmérettetésen Budapesten.

Mivel a felvételek alapján kellett felmérniük a jelentkezők képességeit, ezért a kiírásban határozott útmutatások szerepeltek azzal kapcsolatban, milyen videót várnak. Minden versenyzőtől legalább két felvételnek kellett érkeznie, melyek készülhettek koncerten és próbán is, azonban két ellentétes karakterű darabot kellett bemutatniuk.

Doráti Antal Nemzetközi Karmesterverseny 2015-ben - forrás: a verseny hivatalos oldala / fotó: Gosztom Gergő
Doráti Antal Nemzetközi Karmesterverseny 2015-ben – forrás: a verseny hivatalos oldala / fotó: Gosztom Gergő

Derecskei András nem újonc a nemzetközi versenyek világában. A zeneszerző és karmester 2006-ban Csehországban egy vonósnégyesével harmadik helyezést ért el, valamint elhozta a 2015-ös Németországi International Crossover Competition zeneszerzőverseny díját is. Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte hegedű, zeneszerzés és karmester szakokon, majd doktori fokozatot szerzett az amerikai University of Arizonán.

2003-tól kezdve rendszeresen játszott Magyarország vezető zenekaraiban, majd 2015-2018 között az amerikai Arizona Symphony Orchestra asszisztens karmestere, két éven át az Opera in the Ozarks operafesztivál rezidens asszisztens karmestere volt.

Derecskei András - forrás: Derecskei András hivatalos oldala
Derecskei András – forrás: Derecskei András hivatalos oldala

Művei között találunk szóló-, kamaraműveket, vokális, szimfonikus és színpadi darabokat. Stílusát a hazai és a nemzetközi sajtó szerint „harmóniai változatossága jellemzi, szokatlan zenei struktúrákat és világos formai tagolást használ, illetve kitűnő dramaturgiai érzéke van” – írja a hangverseny.hu.

A verseny első körére szeptember 4. és 6. között kerül sor, a másodikra, melyben már csak húszan vesznek részt, szeptember 7. és 8. között. Az elődöntőben, mely a közönség számára is nyitott, nyolcan jutnak tovább. A döntőbe jutó két versenyző Donáti Antal és Csajkovszkij egy-egy darabját kapja feladatként. Mindkettejük számára kijelölnek egy csoport zenészt, akikkel 75 perc áll rendelkezésükre, hogy lepróbálják a koncertet. Ez a forduló is nyilvános, a közönség a próbát és a kész előadást is megtekintheti.

A győztest a döntő koncert után hirdetik ki. A nyertes karmester jutalma az oklevél és az 5000 euró értékű aranytál mellett öt koncert többek közt a MÁV Szimfonikusokkal és a Nemzeti Filharmonikusokkal.

A zsűri
John Axelrod, a Kiotói Városi Szimfonikusok vendégkarmestere, a Real Orquesta Sinfónica de Sevilla művészeti vezetője,
Oleg Caetani, a RAI nyertese Turinban és a berlini Karajan Verseny győztese
Anna Duczmal Mroz, a lengyel rádió Amadeus Chamber Orchestrájának karmestere és művészeti vezetője
Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok vezetője
Myron Michailidis, a Philharmonisches Orchester Erfurt és az Erfurt Opera általános zenei vezetője
Sergey Smbatyan, az Örmény Nemzeti Szimfonikusok művészeti vezetője és vezető karmestere

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!