Papageno Radio
Intermezzo Évadot hirdetett a Győri Filharmonikus Zenekar

Évadot hirdetett a Győri Filharmonikus Zenekar

A mai, 2021/22-es évadot beharangozó sajtóeseményen Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója hangsúlyozta: a zenekar Rajna Martin vezető karmesterrel erősít, miközben Berkes Kálmán művészeti vezetőként mutat továbbra is irányt a társulatnak, így a kiérlelt tapasztalat a fiatal generáció ambíciójával és tettrekészségével párosul; a GyFZ menedzsmentje három főről négy főre bővül.

A pandémiában eltöltött közel másfél év nagyban átalakította az addig jól működő koncertszervezési mechanizmust, ennek következménye, hogy az eltérőtől később, augusztusban hirdet évadot a Győri Filharmonikus Zenekar. „Megtartva” – a társulat hitvallásában megerősödve viszi tovább reményteljes mottóját. Továbbra is küldetésének és feladatának tekinti, hogy megtartsa azt a rangot és szakmai színvonalat, melyet az elmúlt évek kitartó munkájával a közönséggel együtt értek el, erre a biztos alapra épül a folytatás, a közös munka. A társulat bízik a 2021/2022-es évad gördülékeny lebonyolításában, és a zenekar normál menetrendjének folytatásában.

Az idei évtől a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere Rajna Martin, aki az új évad tervezésében is tevékenyen részt vállalt. A művész nemcsak korosztályának, de az elmúlt évtizedek egyik legtehetségesebb és legtöbbre hivatott fiatal karmestere, akivel Győrött és a vidéki helyszíneken is találkozhat majd a nagyérdemű. A társulat kiemelten fontosnak tartja az ifjabb korosztályok integrálását az együttes mindennapjaiba, hiszen a generációk közti kiegyensúlyozott kapcsolat a szakmai kontinuitás alapfeltétele -, így nemcsak a zenekarban történik fiatalítás, de a menedzsmentben is. 

Balogh Máté - fotó: Emmer László
Balogh Máté – fotó: Emmer László

Újabb innováció, az együttes komoly hangsúlyt fektet a kortárs magyar zeneszerzők műveinek bemutatására, a következő évadtól a társulat rezidens zeneszerzője Balogh Máté, aki nagy- és kamarazenekari, valamint kamaraformációra írott darabokkal jelentkezik a következő évadban. A rezidens zeneszerző Raabertür című műve Győr királyi várossá válásának 750. évi jubileumára már el is készült, a Megtartva évad első koncertjén hangzik majd  fel Rajna Martin dirigálásával. Ez a Nikisch bérlet Kékszakállú című hangversenyének programja, mely jelzi, hogy a társulat visszatér a régi hagyományhoz, operák koncertszerű előadásaival jelentkezik. Bartók Béla műve adja meg az évad méltó felütését, a címszerepben a város szülöttével Bakonyi Marcellel, Juditot Szántó Andrea énekli majd a Richter Terem színpadán szeptemberben. Ezt követi majd a Zene Világnapi bemutatkozás Schubert, Mozart és Dvořak mesterműveivel Berkes Kálmán dirigálásával, Pilz János és Tuska Zoltán hegedűművészek közreműködésével. 

Világsztárok érkeznek Győrbe a zenekar meghívására, a Wiener Sängerknaben fiúkórussal az Istvánffy Benedek hangversenybérlet koncertjén találkozhat a közönség, a nemzetközi hírű rézfúvós kvintett, a Canadian Brass a Varga Tibor bérlet nyitókoncertjén kápráztatja el a győri, majd a veszprémi közönséget. A járvány felülírta a korábbiakat, remélhetőleg jövő márciusban a világhírű japán karmester, Otaka Tadaaki eleget tehet a zenekar felkérésének, és meg tudja tartani koncertjét a szólistával, Tanisawa Harukával, a társulat oboaművészével. 

Mint ismert a győri születésű Hontvári Gábor tavaly bejutott a Sir Georg Solti Nemzetközi Karmesterverseny döntőjébe, ahol második helyezést ért el. Nagy öröm az együttes számára, hogy a művész elfogadta a meghívást, vezényletével Stravinsky, Debussy, Ravel és Prokofjev művei csendülnek fel a Nikisch bérletben jövő áprilisban. 

Kuriózum, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar műsorára tűzi Bruckner I. szimfóniáját, melynek gyakrabban játszott verzióját városunk büszkesége, Richter János dirigálta Bécsben. Az együttes szándékai szerint a zeneszerző évfordulóján 2024-ben kiadnak egy olyan lemezt, melyen Bruckner azon zeneművei szerepelnek,  melyeket Richter János mutatott be először a világon. 

A következő évadban az együttes a Richter Termen kívül fellép a pécsi Kodály Központban és a bécsi Musikvereinben a Csajkovszkij-verseny győztesével, Dmitry Masleev orosz zongoraművésszel. A társulat ismét meghívást kapott a Müpa Maratonra, Richard Strauss Don Quixote című művét adják elő a jeles eseményen a Művészetek Palotájában jövő januárban. 

Augusztus végén pótolják a várva várt Amadeus Live című előadásukat, és október 9-re hirdették meg a győri John Williams koncertjüket. „Nincs karácsony Kevin nélkül” – a Reszkessetek, betörők! című filmzenei estjüket Ernst van Tiel dirigálásával az év végén, a két ünnep közt tervezik bemutatni. 

Ide kapcsolódik:
Rajna Martin és Kecskés D. Balázs is bekerült az Eötvös Alapítvány mentorprogramjába

A Győri Filharmonikus Zenekar Megtartva évadának egyedülálló ajánlatával élhetnek a vidéki bérlettulajdonosok is, ennek jegyében hirdette meg hangverseny sorozatait Mosonmagyaróváron, Sopronban, Tatabányán, valamint Veszprémben is, illetve a határon túlon, Dunaszerdahelyen is gazdag műsorkínálattal szolgálja továbbra is a nagyérdeműt. 

A következő évadra szóló bérletek megújítása augusztus 10-től augusztus 27-ig tart, ezt követően indul az új bérletek vásárlása, illetve szeptember 24-től a jegyértékesítés.

A 2021/22-es évad kreatív koncepciója a 2020-ban újrafogalmazott vizuális arculat folytatása: MEGTARTVA a szlogent, ugyanakkor továbbfejlesztve a képi megoldást új gondolat-dimenziók, elsősorban a gömb motívum beemelésének segítségével.

A művészekre koncentráló fotó-alap, a színvilág, a natúr képek fényelése és szaturációja a korábbi formanyelvet követi, azonban totálok helyett közelebb hozza az arcokat, a fókusz a gömbre vetül, illetve a gömbben lejátszódó történésekre helyeződik át.

A kreatívokon a társulat tagjait látjuk, bensőséges kapcsolatuk azonban már nem csupán a hangszerükhöz fűződik, hanem a gömbhöz is, amelyben tükröződnek – önmagukat tárva elénk. Szinte tapintható az elhivatottság és vágy, hogy közvetíthessenek: MEGTARTVA a művészetbe, az élő közösségi öröm-zenei élménybe vetett hitet és annak gyógyító erejével hatni.

Miként a zene, a gömb is egyetemes, minden kultúrában jelen lévő. Szimbolikája, jelképrendszere rendkívül összetett. „Mivel mindig saját magába fordul vissza, nincs kezdete, sem vége, befejezett, tökéletes; ezért az abszolút, az örökkévaló vagy az örökös újrakezdések szimbóluma”. Ehhez kapcsolódik maga a koncepció: a gömböt  MEGTARTÓ művészek magát a zenét is „kézzelfoghatóvá” – hallhatóvá, örök élménnyé teszik azáltal, hogy átadják a közönségnek.

„A gömb az új egyensúly keresésére ösztönöz. Minden dolog eredete, létfenntartója és betetőzése; a keresztény hagyomány szerint: alfa és omega („Deus est circulus.”).”

Mint „beburkoló” forma a védelem metaforája is – mely különösen korunkban nyerhet értelmet… egy csöppnyi oltóanyag, mely óvja, gyógyítja a testet és a lelket a zenével ötvözve – oltalmat nyújt.

Azonban, ha elvonatkoztatunk tudományos, vagy épp misztikus jelentés-tartalmától, ráeszmélünk: a gömb egyszerűen csak a mindennapi életünk része. Mint a zene.

Művészek  – 2021/22 Imázskampány I.:

  • Rajna Martin vezető karmester
  • Bónitz Márton koncertmester
  • Nagyné Gyöngyösi Ildikó hegedű szólamvezető
  • Szépszabó Marine brácsa szólamvezető
  • Horváth Mihály nagybőgő szólamvezető
  • Bánfi-Nemes Réka fuvola szólamvezető

Alkotó stáb:

Mátai és Végh Kreatív Műhely, Végh Endre (kreatív igazgató); Tóth Gergely (art director); Emmer László (fotó); Turkovics Monika (márkatanácsadó); Butor Krisztina (stylist), Virág Zsófia (stylist – Rajna Martin); Somogyvári Dóra (smink); Kőrösi Krisztián (fodrász); Vörös Anett (fodrász); Duba Máté (fotó asszisztens)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!